VoorUit

Contact

0651055937
info@vooruitproject.nl

Nieuwsbrief

De Kolenkitbuurt

11001852_804904496251388_3289931823425727993_n

Rooster

  • Maandag 10.00-11.30 Conversatieles Volwassen vrouwen De kas van Cascoland
  • Maandag 16.00-17.30 De keuken van je buur Kinderen groep 3-8 B.A.C.K.
  • Dinsdag 14.30-16.00 Sport en Spel Kinderen groep 3-8 Bos en Lommerschool
  • Dinsdag 16.00-18.00 Plan je wijk! Kinderen groep 3-8 B.A.C.K.
  • Woensdag 10.00-11.30 Vragenuurtje Volwassenen B.A.C.K.

Blog

Een nieuw team van wijkcoördinatoren staat klaar!

Afgelopen jaar werd VoorUit ondersteund door een team van geweldige wijkcoördinatoren. In elke wijk was er een co aanwezig om leiding te geven aan team van VoorUiters. Met de zomervakantie in het vizier, is het tijd om het stokje over te geven aan een nieuwe groep coördinatoren die staat te springen om zich dit jaar in te zetten als kartrekker van de teams. Alle oude co’s, bedankt voor jullie inzet, en alle nieuwe co’s, heel veel succes en plezier komend jaar!


VoorUit en Marley Spoon

Khadija is een van de vrouwen die als gastchef samen met VoorUit een recept heeft samengesteld. Zij woont in Slotermeer en heeft drie kinderen die regelmatig bij het buurthuis van VoorUit langs komen. Khadija houdt heel erg van koken en heeft ons al meerdere malen geholpen tijdens de kookclub. Vandaar dat wij haar hebben uitgenodigd om samen met ons een recept te maken voor Marley Spoon.

Samen met een groep van tien kinderen zijn we onder begeleiding van Khadija begonnen met het recept. Khadija legde aan de kinderen uit wat ze moesten doen, en de kinderen schreven het op en voerde het uit. Zo hadden we uiteindelijk een heel lekker recept gemaakt met de kinderen van het buurthuis, en stond er een heerlijk gerecht klaar waar we allemaal van konden proeven. Hopelijk heeft het bij de rest van Nederland net zo lekker gesmaakt als bij ons!

En niet alleen in Slotermeer werkt VoorUit samen met Marley Spoon. In de Kolenkit is er samen met VoorUit een heerlijke tajine gekookt! Deze tajine vonden de Marley Spoon leden overigens erg lekker. De tajine heeft 4.2 punten gekregen van de 5!

Loopt het water je al in de mond? Hieronder vind je de recepten:

Marokkaanse matlouh en de receptenkaart

Marokkaanse tajine en de receptenkaart

Door: Sanya Berkhout


Missie geslaagd!

De Nationale Opschoondag was dit jaar voor de Kolenkitbuurt een geslaagde missie! Ons doel was om de kinderen en volwassenen binnen de wijk bewuster te maken van het belang van opruimen. Het afvalprobleem is groot in de wijk en daar moest iets aan gedaan worden. Eva en ik wilden een activiteit voor kinderen bedenken om ze mee te laten helpen in de grote schoonmaak. Maar hoe krijg je kinderen zo ver dat ze vieze dingen van de straat plukken?

Op vrijdag 24 maart, een dag voor de Nationale Opschoondag, zou de grote schoonmaakactie plaatsvinden. Om vuilniszakken vullen aantrekkelijker te maken werd er door ons een spelelement bedacht. De regels waren simpel: als je een vuilniszak gevuld hebt, krijg je een stempel en mag je dit inruilen voor eten, drinken, schminken of springen op het springkussen. Een grotere activiteit zoals het springkussen waren meerdere stempels waard. De kinderen haalden de meest gekke fratsen uit om een volle vuilniszak te verkrijgen. Hele tapijten en kasten werden van straat geplukt en de ene naar de andere volle vuilniszak kwam binnen. Uiteindelijk hebben we met alle kinderen samen rond de 20 vuilniszakken gevuld, waardoor het een geslaagde opruimmiddag was. De kinderen vonden het geweldig en riepen dat het de leukste activiteit ooit was… Én hebben ook geleerd dat plastic niet op straat of in de zee thuishoort. Het was een leuke activiteit om de buurt een schoner plekje te maken en buurtbewoners op een interactieve manier hierbij te betrekken.

 

Tekst: Anne de Veth

 


Onderzoek naar gentrificatie in de Kolenkit

Gisteren liepen vijf teams van sociologie studenten door Kolenkit, allemaal observeerden zij andere thema’s. De komende tijd zullen zij bezig zijn met het doen van een onderzoekspracticum naar het onderwerp Gentrificatie. Gentrificatie gaat over het proces waarbij buurten ‘opleven’ waardoor de huizenprijzen stijgen, nieuwe groepen bewoners worden aangetrokken en oorspronkelijke bewoners langzaam verdreven worden. Drie weken lang zullen de studenten observaties doen, interviews houden en aansluiten bij activiteiten. VoorUit stelt voor hen het buurthuis ter beschikking en biedt hulp bij het formuleren van de onderzoeksvragen. We zijn benieuwd naar de uitkomsten!

 


Kinderen openen eigen expositie in WOW

Na 10 weken een gezellige fotoclub te hebben gehad met Robin, Eva en fotograaf Vera was eindelijk de dag aangebroken waar we de hele tijd naar toe hebben gewerkt. Het was afgelopen zaterdag namelijk de opening van de expositie!

Ieder kind had een eigen paneel met daarop drie zelfgemaakte foto’s en een stukje tekst over hunzelf en de foto’s. Na een paar mooie toespraken van WOW, VoorUit en stadsdeel West werd het lintje doorgeknipt.

Met het publiek gingen we alle panelen langs waarbij de kinderen vertelde over hun foto’s. Iedereen was heel enthousiast en na de expositie was er ruimte om te praten over de expositie met zelfgemaakte hapjes van de ouders. Kom de expositie snel bezichtigen in WOW, Wiltzanghlaan 60 in Amsterdam.

Kijk voor een foto-verslag op de facebookpagina van KIJK Amsterdam. En like die pagina, want we gaan door in de Reimerswaalbuurt en Slotermeer!

Tekst: Robin Koper en Eva Nijeboer, Beeld: Vera Duivenvoorden.


Wijkcoördinator

VoorUit 17-18-7
Eva Nijeboer
06-25100026
eva@vooruitproject.nl

Locatie

B.A.C.K. : Bos en Lommerweg 361
Cascoland : Piet Paaltjenspad 9
De Kas van Cascoland : Onder het viaduct bij Leeuwendaalersweg