VoorUit

Contact

0651055937
info@vooruitproject.nl

Nieuwsbrief

Ochtend tussen de ratten

In Slotervaart leven veel ratten op straat. Vooral ’s avonds zijn ze rijkelijk te aanschouwen in hun zoektocht naar eten. Ondanks dat ik ratten heel schattige beestjes vind, is hun Slotervaartse verblijf niet erg hygiënisch. Ratten kunnen voor mensen gevaarlijke ziekten bij zich dragen die de nieren zelfs kunnen doen uitvallen. Achter hun schattige verschijning schuilt dus veel ellende. Om de rattenproblematiek tegen te gaan zullen de buurtbewoners moeten samenwerken. Daarom organiseerden we een heuse ‘rattenochtend’ op basisschool El Kadisia.

Onder het genot van koffie en koekjes kwamen we bijeen met de basisschoolouders en bespraken de aanwezigheid van de ratten. De meesten was dit fenomeen al opgevallen. We gingen in op de oorzaken van het probleem: eten op straat. Veel mensen voeren met goede bedoelingen vogels en eendjes, maar dat ook ratten hierop af komen weten veel mensen niet. Een andere oorzaak dat de ratten het zo fijn hebben in de wijk is dat veel vuilnis naast de vuilcontainers wordt geplaatst. De ratten kunnen op deze manier gemakkelijk bij de etensresten in de zakken. Ratten komen af op eten, zo luidt de regel.

We vertoonden een filmpje van de gemeente Amsterdam waarin de gevolgen van de ratten duidelijk werden. Dat ratten onhygiënisch zijn wisten mensen wel. Wat velen niet wisten is dat ratten naast ziektes ook kunnen zorgen voor verzakkingen, kortsluiting en zelfs remkabels van auto’s kunnen doorknagen. We hebben de ouders, naar mijn idee, kunnen bewegen hun gedrag aan te passen en anderen aan te spreken wanneer ze eten op straat gooien. Er kwamen zelfs al ideeën van de ouders om de ratten tegen te gaan.

Ik vond het mooi om te zien hoe we mensen met onze korte informatieochtend konden informeren over de rattenproblematiek en hen konden bewegen mee te denken in oplossingen. Zelf heb ik een idee voor een kookclub waarin we koken met eten dat normaal weg wordt gegooid. Zo kun je croutons maken van oud brood en bouillon trekken van groenteschillen. In hoeverre deze ochtend invloed zal hebben zullen we wel merken aan de al dan niet blijvende aanwezigheid van onze schattige maar gevaarlijke vriend.

Ook benieuwd naar het filmpje? Deze vind je hier.

Tekst en beeld: Nikki Verhoeven


Festafval in Osdorp de Punt

De zomer is voorbij. De vakantie zit er alweer bijna een maand op. Hoewel, voor mij niet. Ik heb de hele vakantie gewerkt. Werken, arbeid, stage, ploeteren, sjouwen, zweten, koffie drinken, meer zweten. Op een kantoor achter een computer, maar hé, details. Ik kan niet zeggen dat ik me niet heb vermaakt op de redactie van de Speld de afgelopen drie maanden. Ben ik door alleen maar onzin te schrijven en te lezen de touch met de realiteit kwijtgeraakt? Waarschijnlijk. Hebben de strenge regels van satire me van m’n woordgrappenaddictie afgeholpen? Haha, nee. (Zie de titel, kom ik zo op terug, beloofd.)

Door de stage ben ik dus ook niet uit Amsterdam weggeweest deze zomer. Dan kan een flatje, drie hoog achter in Osdorp, zonder team- of huisgenoten, best eenzaam zijn. Gaat dit een zieligheidsblog worden? Nee, joh. Ik ben allang blij dat het nieuwe team er is, inclusief huisgenoot. En hoekbank. En uiteraard een nieuw seizoen VoorUit. Hoe kun je die beter aftrappen dan met een buurtfeest? Een festafval! (Heuj, heb je hem!) Een festival, dus, waar we met de kinderen uit de buurt de wijk schoon gingen prikken. De opkomst was groot, dat was tof. Herenigd met alle kinderen die we een zomer lang hebben moeten missen, trokken we ten strijde om het rondzwervend vuil in de buurt aan te pakken.

Maar het echte hoogtepunt kwam bij terugkomst bij het buurthuis. Het was groot en het was luchtig: het was een springkussen. Ja, dan ga ik mezelf niet inhouden, hoor. Na zo’n vakantie hard werken is het fijn om je dan weer helemaal kind te voelen op een springkussen. Met zo’n dramatische verwijzing naar de eerste alinea in de laatste alinea, weet je dat je ready bent voor een nieuw buurthuisseizoen. Of dat je juist nog niet alle onzin uit je systeem hebt, dat kan natuurlijk ook. Laat ik gepast afsluiten met de nu al legendarische woorden die ik sprak toen ik bij het buurtfeest voor het eerst van m’n leven een kind schminkte: “Ik probeer wel wat en misschien wordt het een dalmatiër.”

Tekst: Joep Smit
Foto: Thijs Paanakker


Laan van Spartaan zoekt actieve bewoners

Na een welverdiende vakantieperiode is iedereen weer terug in Laan van Spartaan. Het is weer tijd om leuke activiteiten te ondernemen in onze buurt.
Samen met buurtgenoten organiseren we sinds 2013 activiteiten voor jong en oud in het activiteitencentrum van Laan van Spartaan de Dug-Out aan de Willem Augustinstraat 93.
De deuren van de Dug-Out staan open voor de hele buurt: bewoners van de Rinus Michelslaan, Ben Brilstraat de Fanny Blankers-Koenlaan en ga zo maar door. Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen als je een vraag hebt of een keer langs wilt komen!

We horen het graag als je nog ideeën hebt voor leuke of leerzame activiteiten! Als het je leuk lijkt om (een keer) mee te helpen of mee te kijken ben je van harte welkom. Ook als je zelf iets wilt organiseren zoals bijvoorbeeld een sportgroep, muziekles of koffieochtend denken we graag met je mee en kunnen we ondersteuning bieden bij het opzetten en uitvoeren van een activiteit.

De komende periode gaan we weer aan de slag in de moestuin. Met veel succes hebben we afgelopen jaar met buurtbewoners en onze vrijwilligster Loes heerlijke groente verbouwd in de tuin op de binnenplaats van Hof C. Ook brengen we dit jaar samen met kinderen de buurt in beeld gedurende het fotoproject Kijk! Daarnaast gaan we de buurt rond tijdens de activiteit Portiek Portiers.

Kom een langs! Tot ziens in de Dug-Out,
Namens team Laan van Spartaan

 


De spinazie bloeit, de knoflook staat en de pepers verschijnen

Aan het begin van periode vijf is er gestart met de moestuinactiviteit. Sindsdien zijn er elke week kinderen om mee te werken aan de verzorging van deze moestuin! Hoewel je aan het verzorgen van een moestuin een hele kluif hebt, staan er nu al een hoop verschillende planten: de spinazie bloeit goed, de eerste knoflook staat er ook mooi bij en aan de peperplanten verschijnen de eerste pepers. De eerste oogst is vorige week door de kinderen verdeeld en mee naar huis genomen.

De start was best lastig en het was ook voor mij inkomen, maar nu gaat het goed. De kinderen weten eigenlijk al heel goed wat er moet gebeuren: onkruid wieden (niet de uien eruit halen!), een gaatje graven voor een nieuwe plantje of zaadje, compost uit de compostbak halen en de plantjes water geven – zonder ze daarbij te laten verdrinken! En wat het geheel nog leuker maakt is een ontzettend enthousiaste vrijwilliger, Loes. Zelfs als er weinig kinderen zijn, vindt ze het leuk om samen met mij een uurtje in de moestuin te werken om het noodzakelijke onderhoud te doen dat bij een mooie moestuin komt kijken. Als er veel kinderen zijn en het werk snel gedaan is, laat ze de kinderen in haar eigen moestuin aan de slag gaan. Het is fijn om te zien dat niet alleen de kinderen, maar ook volwassenen betrokken zijn bij de moestuin.

Naast de kindermoestuin hebben we namelijk ook maar liefst elf moestuintjes die verdeeld zijn over de buurtbewoners. Het is ontzettend mooi om te zien hoe goed de bewoners zorgen voor hun eigen moestuin. Ook de andere moestuinen krijgen direct wat aandacht, door bijvoorbeeld water te geven of een beetje onkruid te wieden. Elke moestuin verschilt: bij sommige moestuinen piepen nog plantjes van vorige jaren er doorheen, anderen hebben hun moestuin in vakken verdeeld of laten de planten kriskras door elkaar groeien. Al met al een prachtig gezicht!

Tekst: Cato Frederiks


Weken vol zonneschijn, knutsels, spannende dieren en zand

Inmiddels is het alweer een paar weken geleden, maar bij ons in de Punt is het nog zeker aanwezig in het geheugen. De meivakantie-activiteiten waren vol met zonneschijn, knutsels, spannende dieren en zand. Omdat de vakantie twee weken duurde hebben we alle tijd gehad om vier geweldige activiteiten te ondernemen.

De aftrap deed de groep vrouwen van de conversatieles. Zij ondernamen de reis naar het Centraal Station om daar naar de Openbare Bibliotheek te gaan. Hier hebben ze een uitgebreide rondleiding gehad door de bibliotheek waar ze ontzettend veel interessante informatie kregen. Voortaan kunnen de vrouwen zelf de weg vinden binnen de vele informatie die de bibliotheek te bieden heeft.

Ook zijn we met de kinderen uit de Punt naar de kinderboerderij geweest waar we allerlei dieren hebben gezien. Daarna konden we zelf de beest uithangen bij Natureluur waar we hebben geknutseld, gevaren en tot het hoogste Puntje van een boom zijn geklommen.

Later in de vakantie besloot de zon eens zijn gezicht te laten zien en die hebben we flink verwelkomd! We hebben meteen de trein genomen richting Zandvoort waar we onze kleden neerlegden en direct naar de zee renden. Deze was toch iets kouder dan verwacht dus we gingen niet verder het water in dan onze voeten. Hoewel we de kou van de zee niet helemaal in durfden hebben we toch geprobeerd Insaf zeeklaar te maken door haar een heuse zeemeerminnenstaart te geven.

Bijgekomen van het strand en met een licht kleurtje hebben we de volgende dag weer het openbaar vervoer genomen maar deze keer bleven we lekker binnen Amsterdam. We zijn namelijk naar het Amstelpark geweest waar ontzettend veel te doen en te zien was. Met een grote groep hebben we geklommen en geklauterd op de speeltuinen, zijn we verdwaald geraakt in het doolhof en hebben we alpaca’s en walibi’s kunnen bewonderen. Ook zijn we op zoek geweest naar een vleermuizengrot maar deze bleek te goed verstopt te zijn.

De dag daarna zijn we lekker dicht bij huis gebleven door het Buurthuis om te toveren tot een indianenkamp. Kleine Arend, Wilde Buffel, Blauwe Beer en Grijze Panter leidden de indianen op en al snel was iedereen voorzien van een hoofdtooi, wigwam en stoere indianennaam. De nieuwe indianenstam trok naar buiten waar ze hun trommelkunsten konden oefenen en een indianenmeisje konden helpen met het compleet maken van haar hoofdtooi door er een veer op te prikken. Tot slot hebben we er een Punt achter gezet door met z’n allen Pocahontas te kijken onder het genot van limonade en een koekje.

En alsof dit alles nog niet genoeg was hebben we samen met mannentaalcentrum Daadkr8 de handen ineen geslagen om een bezoek te gaan brengen bij de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier gaan we, als het meezit, een rondleiding krijgen van de boswachter die ons alles gaat vertellen over de geschiedenis, flora en fauna en de werking van de Waterleidingduinen. De vakantie is nu dan echt voorbij maar wij gaan nog door!