Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Amerikaanse studenten bezoeken Osdorp

Amerikaanse studenten bezoeken Osdorp

Dinsdag 12 mei, een drukke dag voor de VoorUit’ers uit Osdorp. In zowel de Reimerswaalbuurt als de Punt was iedereen in rep en roer. Helemaal uit Amerika kwamen studenten van Emory & Henry College uit Virginia ons verblijden met een bezoekje!

De zeven studenten, twee begeleiders en professor Koch schoven aan voor de lunch in het buurthuis van de Reimerswaalbuurt. Na een eerste kennismaking werd de groep opgesplitst. De helft zou gaan helpen met de opbouw van het buurtfeest in de Reimerswaalbuurt, de andere helft zou komen kijken bij de activiteit ‘What Can You See’, een mediaworkshop in de Punt.

Maar, voordat we écht aan de slag zouden gaan, konden we onze gasten natuurlijk een rondleiding door de buurt niet onthouden. In Osdorp de Punt brachten we een bezoekje aan het Huis van de Wijk de Aker. Sonja, de gastvrouw, vertelde uitgebreid over alle activiteiten die er georganiseerd worden. Uiteindelijk zijn we het zelfs eens geworden over wát nu precies Amerikaans eten is: kalkoen, hamburgers en KFC!

Vervolgens hebben we een bezoekje gebracht aan een van de appartementen waar de studenten van VoorUit in wonen. Na een kopje koffie/thee zijn we doorgelopen naar de Volksbond, een centrum voor dak- en thuislozen. Hier spraken wij met Vincent, een bewoner van het centrum, en met Ron, een professioneel hulpverlener. Na een interessant en enigszins heftig verhaal was het tijd om aan het werk te gaan.

De ‘What Can You See’ activiteit in Osdorp de Punt staat in het teken van vooroordelen en beeldvorming. De kinderen krijgen mediaworkshops op het gebied van fotografie en interviewtechnieken en werken samen aan een expositie. Deze week kregen de kinderen hun eerste workshop ‘interviewen’, en dat kwam goed uit. De Amerikaanse studenten werd de oren van het hoofd gevraagd: “Heeft u kinderen? Wat is uw religie? Oh, en wat is uw lievelingseten?” Kortom, het was voor iedereen een leuke en leerzame middag.

En wat gaat de tijd toch snel als je het leuk hebt. Het was alweer tijd om met zijn allen naar het buurtfeest te gaan. In de Reimerswaalbuurt waren de andere studenten inmiddels klaar met de voorbereiding voor het buurtfeest. Dit feest, met spelletjes, eten, drinken en gezellige buurtbewoners, stond in het teken van de aardbeving in Nepal. Maar liefst 120 euro werd opgehaald door de kinderen uit de Reimerswaalbuurt. Een mooie aflsuiting van de dag.

Tekst: Joran de Haan, Beeld: Marieke Duursma