Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Bloed, zweet en tranen

Bloed, zweet en tranen

Vol goede moed en met hun eigen wijk-voetbalshirt kwamen de kinderen trots het veld op. Middagen vol oefenen van passeren, positiespel, partijen, conditietrainingen, gingen eraan vooraf. De voetballers waren klaar voor. Zondag 29 mei was het dan eindelijk zover. De studenten, kinderen en vrijwilligers offerden hun vrije zondag op voor het voetbaltoernooi van het jaar. Uit alle wijken kwamen kinderen bijeen met allemaal hetzelfde doel, met een beker naar huis.

In de trainingen voorafgaand aan het toernooi leerden de kinderen niet alleen tactiek, maar leerden ze ook over teamwerk, fair play, discipline en bewegen. Van het deelnemen aan het toernooi kunnen de kinderen veel leren. Sport is niet alleen goed voor de gezondheid van kinderen, maar helpt ook bij het aanleren van competenties als samenwerken, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen.

Op een uitzondering na, deed iedere VoorUit-wijk mee aan het voetbaltoernooi. En niet alleen jongens, ook meiden zaten in de teams.  De kinderen kwamen samen met de studenten per fiets of met het openbaar vervoer naar de locatie. Eenmaal aangekomen hadden ze de tijd om zich om te kleden en gingen al snel de eerste wedstrijden van start. Wedstrijden vol missers, goals, teleurstellingen en vreugde. Vanaf de zijkant werd fanatiek aangemoedigd en kleurrijke spandoeken sierden de velden. De scheidsrechters leidden de wedstrijden in goede banen. En al waren de kinderen ontzettend gedreven, de wedstrijden liepen zonder veel problemen. Uiteraard, want ook dit jaar maakten de kinderen ook kans op de Fair Play beker, de prijs voor het team met het meest sportieve gedrag.

De voetballers waren bijzonder fanatiek. Zo ook het team Slotervaart 5/6, dat keer op keer verloor en toch nog de moed erin hield. Zij wonnen dan ook de Fair Play beker. De jongens uit Slotermeer-Oost 5/6 speelden sterren-wedstrijden, met overwinningen van 10-0, 7-0 en 6-0. Met geen enkele verloren wedstrijd gingen zij de finale in met de Kolenkit. De Kolenkit wist zich goed staande te houden, maar verloor uiteindelijk de wedstrijd en Slotermeer-Oost werd kampioen. Ook voor de groepen 5/6 ging het tussen de Kolenkit en Slotermeer-Oost. Het was een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk heeft in deze klasse de Kolenkit de prijs binnengesleept.

Tekst: Mara Haverkort
Beeld: Thijs Paanakker
Video: Aldert de Boer