Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Broodbakken met iedereen Opening bakkerij de Eenvoud in buurthuis de Schakel

Broodbakken met iedereen Opening bakkerij de Eenvoud in buurthuis de Schakel

Op vrijdag 15 februari vond de opening van de broodbak activiteit in Slotermeer-West plaats. De feestelijke start werd gehouden in buurthuis de Schakel vanaf half drie ’s middags. Na ruim drie maanden bouwen aan de hout-gestookte bakoven, met meerdere partijen uit de omgeving, waaronder Buurtwerkplaats Noorderhof en Rochdale, is de nieuwe activiteit dan nu echt van start gegaan. 

Het idee achter deze bakkerij is niet om brood te verkopen, maar om samen met mensen uit de omgeving hun eigen brood te bakken. Buurtbewoners kunnen in kleine groepen op afspraak brood komen bakken en komen hierdoor met elkaar in contact. Het ambacht van het broodbakken zorgt voor een laagdrempelig en luchtig gespreksonderwerp. Uiteraard mag er na het bakken in de authentieke oven ook geproefd worden. 

Om te helpen bij het van de grond krijgen van dit concept werd VoorUit Slotermeer-West gevraagd zich aan te sluiten bij dit project. Als VoorUit zijn wij namelijk al meerdere jaren actief in de wijk en hebben wij ervaring met het opzetten van activiteiten als deze. Onze bijdrage bestond in eerste instantie uit het vinden van buurtbewoners die het leuk lijkt om deel te nemen aan het broodbakken. Later in het proces zijn wij ook gaan ondersteunen bij de dinsdagochtenden waarop kon worden proefgebakken. 

De opening was een groot succes. Vele buurtbewoners en partner-organisaties waren aanwezig om te zien hoe leuk de ambacht van broodbakken is, zowel alleen als in groepsverband. 

Vanaf deze week kan er brood gebakken worden op dinsdagochtend bij Bakkerij de Eenvoud in buurthuis de Schakel, Slotermeer-West (inloop vanaf 9:00 uur). Iedereen is vrij om deel te nemen aan deze broodbak activiteit, bij voorkeur met zijn of haar eigen overheerlijke (traditionele) deeg. Mocht je nog geen ervaring hebben met het maken van je eigen deeg, dan krijg je hulp. Wij kunnen ervoor zorgen dat je de eerste keren uitleg krijgt over het maken van het deeg, zodat je toch gezellig mee kan bakken. 

Wil je binnenkort ook eens brood komen bakken? Neem dan contact op met: Peik Suyling via +31 6 224 230 14. 

Tot slot een speciaal bedankje aan de onderstaande organisaties en vrijwilligers die betrokken zijn bij het opzetten van Bakkerij de Eenvoud in de Schakel.

Peik Suyling, Bakkerij de Eenvoud en Buurtwerkplaats Noorderhof

Peter Schmidt, Bakkerij de Eenvoud en Buurtwerkplaats Noorderhof

Joke Kop, Vrouw en Vaart

Zaineb, Vrouw en Vaart

Nanda van Rijn, vrijwilliger bij VoorUit

Fabian Vlastuin, vrijwilliger bij VoorUit

Stefan Post, Rochdale