Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Community Service Learning onderzoek in de Wildemanbuurt

Community Service Learning onderzoek in de Wildemanbuurt

In oktober deden dertien masterstudenten van de VU in opdracht van stadsdeel Nieuw-West onderzoek naar community capacity in Osdorp: het vermogen van bewoners om zich te organiseren en gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de buurt. De studenten waren vooral geïnteresseerd in de middelen die volgens bewoners en organisaties aan dit vermogen bijdragen (bijvoorbeeld bewonersinitiatieven). Ook hebben ze onderzocht hoe toegankelijk deze middelen zijn voor bewoners.

In hun onderzoek hebben de studenten nauw samengewerkt met VoorUit. Toon de Vries, CSL-ambassadeur bij VoorUit, bracht hen in contact met het kersverse VoorUit-team in Osdorp de Wildemanbuurt. Dit team heeft een groot netwerk in de wijk, waaronder Huis van de Wijk ’t Blommetje. In ’t Blommetje, dat wordt beheerd door welzijnsorganisatie Combiwel, is een rijke gemeenschap van actieve bewoners te vinden. Deze bewoners bleken de ideale kandidaten om door de studenten te worden geïnterviewd. Dankzij snel schakelen vanuit Combiwel konden de studenten gauw met hen in gesprek. Ook hebben ze professionals in de buurt geïnterviewd.

De studenten hebben geconstateerd dat er veel enthousiasme is onder bewoners om iets te betekenen voor de buurt, bijvoorbeeld door zelf activiteiten te organiseren. Alleen weet men de middelen die hiervoor beschikbaar zijn nog niet altijd even goed te vinden. De studenten hebben een aantal voorstellen gedaan om hier verandering in te brengen. Deze voorstellen worden komend semester verder onderzocht door twee onderzoeksstagiairs van de VU en door studenten van de HvA.

VoorUit zal in dit traject een bijzondere rol spelen, namelijk de rol van procesbegeleider. De studenten zullen in overleg met VoorUit een concrete onderzoeksvraag afspreken en VoorUit zal de voortgang van het onderzoek monitoren. De studenten kunnen hiervoor wekelijks terecht op ons kantoor om te overleggen en vragen te stellen. Wij zijn heel enthousiast over deze rol en kijken uit naar de samenwerking met de studenten. We zijn ervan overtuigd dat het onderzoek waardevolle inzichten zal opleveren voor de praktijk, waaronder alle wijken waarin VoorUit actief is.

Modeste Hopman, VoorUiter in Slotermeer-West, heeft een filmpje gemaakt van het onderzoek van de VU-studenten. Houd de website van VoorUit in de gaten voor meer info over CSL.