Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Community Service Learning

Community Service Learning (CSL) is een onderwijsvorm die bij de VU is geïntroduceerd. Bij CSL leren studenten om hun academische kennis en vaardigheden in te zetten voor de maatschappij. Ze dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijk actuele vraagstukken. Tijdens hun studie leren ze al om te ervaren welke impact wetenschappelijke kennis kan hebben op de maatschappij. Zelf doen ze ook nieuwe vaardigheden op, zoals interculturele competenties, leren samenwerken in diverse groepen en praktische inzetbaarheid van opgedane kennis. Ook voor docenten is CSL belangrijk omdat het input oplevert voor onderwijsvernieuwing.

Bij VoorUit zijn we erg overtuigd van de waarde van CSL, zowel voor de maatschappij als voor de student. Wij werken dan ook structureel met de VU samen bij verschillende CSL-projecten, waaronder de alliantie ‘eenzaamheid in Nieuw-West’ en de week van de impactmeting.

Afgelopen jaar was ik projectassistent Community Service Learning bij VoorUit. Een bijzondere rol, waarin ik de academische wereld van de VU samenbracht met de praktijkervaren VoorUit studenten. We hebben ons gericht op thema’s als eenzaamheid, jongeren- en ouderenwerk en maatschappelijke draagkracht. Een fijne rol, waarin ik een verbindende schakel kon zijn tussen de theorie van de tekentafel en de altijd verrassende praktijk in de wijk.

Daan Schoten

Projectassistent CSL