Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Dure diamanten en arme aardappeleters

Dure diamanten en arme aardappeleters

Ter afsluiting van het jaar, hebben we met de vrouwen van de taalles een uitstapje gemaakt naar het Van Gogh- en het Diamant museum.

Rondom het thema KUNST zijn we met de vrouwen op onderzoek gegaan. Op de computer hebben we bekeken welke musea zich allemaal in Amsterdam bevinden en welke we graag zouden willen bezoeken. De favoriet was duidelijk: het Diamantmuseum.

Toen begon de echte voorbereiding. We hebben verschillende taallessen gehad om de vrouwen voor te bereiden op het avontuur. We spraken over Van Gogh en zijn schilderkunst. Wat de vrouwen vooral fascinerend vonden was dat hij blijkbaar veel ruzie leek te hebben met iedereen in zijn omgeving. Daarnaast hebben we de aardappeleters uitgebreid geanalyseerd en de vrouwen kwamen tot de conclusie dat de boeren op het schilderij helemaal niet zo arm konden zijn want ze hadden een lamp en dronken koffie, wat twee kenmerken van welvarendheid zijn.

Ook over de diamanten hebben we veel informatie verzameld. Waar de edelstenen vandaan komen, wat voor kleuren en vormen ze hebben, en hoe het kan dat ze zo duur zijn. Met al deze informatie gingen we met metro en tram richting centrum.

De reis was al een heel avontuur aangezien sommige vrouwen nog nooit het Vondelpark hadden gezien of op een roltrap hadden gestaan. Nadat we etalages met bijzondere kleding gepasseerd zijn kwamen we eindelijk bij het Van Gogh museum. Daar hebben we veel van zijn werk gezien. We zijn er achter gekomen dat zijn meeste zelfportretten met strohoed zijn en dat de kleuren van zijn schilderijen verschillen door de jaren heen. Ook hebben we de aardappeleters in het echt gezien. De vrouwen herkende het schilderij meteen aan de donkere kleuren en de koffie.

Na een picknick in het park was het de beurt aan het Diamantmuseum. De eerste informatie over de herkomst van de ruwe stenen werd redelijk snel voorbij gelopen opzoek naar glinsterende sieraden. Met veel “oh” en “ahh” werden tiara’s, kettingen en ringen bewonderd. Ook hoofdtooien en een tennisracket belegd met diamanten werden met enthousiasme bekeken.

Na een dag van veel lopen en veel indrukken vertrokken we moe en tevreden naar het buurthuis. Het was een leerzame en vooral leuke afsluiting van de taalles.

Tekst: Nanda
Beeld: Surya