Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Een feest voor én door kinderen

Een feest voor én door kinderen

De kinderen van de wijk de Punt zijn dol op de VoorUit activiteiten die georganiseerd worden. Meestal dan… Want soms, zo geven de kinderen aan, vinden de kinderen een activiteit best een beetje saai. En dus dachten de VoorUiters van Osdorp de Punt, “Als we de kinderen nou de complete vrijheid zouden geven, wat zouden zij dan willen doen?”. Zij organiseerden het Open Buurthuis: een activiteit waarbij de kinderen besloten wat er de volgende week op het programma zou staan.

De kinderen konden zich tijdens deze weken voorbereiden op het eindfeest dat door en voor bewoners georganiseerd zou worden. “Wat is daar allemaal voor nodig? Versiering, spelletjes, muziek?”, met die vraag startten de kinderen de activiteit. Met de introductie van een ideeënbusje waren de kinderen vrij om hun ideeën met de anderen te delen. De kinderen zaten vol ideeën; het maken van milkshakes, het opknappen van de tuin, het organiseren van een speurtocht…

Natuurlijk, een feest kan niet zonder slingers! De eerste week hebben de kinderen dan ook een joekel van een vlaggenslinger geknutseld. Ook een dappere moeder van twee kinderen die nieuw waren in het buurthuis heeft meegeholpen met het maken van deze slinger. Alle kinderen hebben fantastisch samengewerkt. Het was leuk te zien hoe ze zelf nadachten over wat nodig was voor het organiseren van een feest.

De tweede week hebben de VoorUiters samen met de kinderen spellen bedacht. Iedereen heeft weleens memory gespeeld, maar deze kinderen speelde wel een hele speciale editie, namelijk een heel groot memory spel dat zij zelf gemaakt hadden! Ook balspellen waren erg populair.

Een mooi feest organiseer je in een schone buurt. Tijdens de derde week hebben de kinderen een prikactie gedaan. Je zou het misschien niet verwachten, maar de kinderen hadden enorm veel plezier in het opruimen van de buurt. Ondertussen grepen de VoorUiters de kans om de kinderen meer bij te brengen op het gebied van straatafval en milieu. Hierna hebben de deelnemers kaarten geknutseld voor de “juffen en meesters” die VoorUit gaan verlaten deze zomer.

De vierde en laatste week stond in het teken van het afscheidsfeest. Ondanks de regen hebben de kinderen ervan kunnen genieten. Kleurrijke slingers sierden het buurthuis, er werden leuke spellen gespeeld, afscheidskaarten uitgedeeld, geschminkt, geknutseld en ook in de regen wilden de jongens gewoon voetballen. Ook de ouders in de buurt kwamen een kijkje nemen bij het feest dat de kinderen hadden georganiseerd.

Door de weken heen hebben de kinderen ontzettend goed leren samenwerken, creatief maar ook realistisch nadenken, verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen. En zo werd het feest, door de kinderen van de Punt georganiseerd, een groot succes.

Tekst: Mara Haverkort
Foto: Ingeborg van der Stuijt