Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Foto-expositie KIJK! op 30 mei in Kolenkitbuurt

Foto-expositie KIJK! op 30 mei in Kolenkitbuurt

Afgelopen weken zijn we met acht kinderen uit de Kolenkitbuurt een foto-cursus begonnen onder begeleiding van fotografe én ex-VoorUiter Vera Duivenvoorden. De kinderen kregen, per tweetal, een camera mee naar huis met de opdracht foto’s te maken omtrent het thema ‘informele zorg’. Een lastig thema dat zich het best omschrijft als ‘elkaar helpen’.

De kinderen kregen les over het hanteren van een camera, hoe je een verhaal kunt vangen in één foto en hoe je als echte onderzoeksjournalist goede vragen stelt. Elke week kregen de kinderen een foto-opdracht mee naar huis en de week erop bespraken we hun beste foto’s. We kregen een veelheid aan foto’s die over ‘zorgen’ gaan. Foto’s van hondje Bobbie, parkieten Onix en Shely, het oppassen op een jonger zusje, de zorg voor oma of helpen met het huishouden en koken. Elk kind gaf zo een eigen invulling aan het thema ‘elkaar helpen’.

Op 12 mei zijn we er een dagje naar het centrum gegaan met de foto-club kids. We kregen een rondleiding bij het Amsterdams Museum (een vroeger weeshuis) en het Begijnhof van Jaap Schoufour (Bureau Broedplaats). Een oudere bewoonster van het Begijnhof vond ons zo’n apart en gemêleerd clubje dat ze de tijd nam om even een praatje te maken met de kinderen.

Daarna zijn we naar de Dam gegaan. Op de Dam hebben de kinderen passanten geïnterviewd à la Man Bijt Hond stijl; mét camera, microfoon en de hele mikmak. Ze hadden allemaal één vraag voorbereid. Wie heeft u voor het laatst geholpen? Wanneer heeft u iemand geholpen?  Heeft iemand u wel eens geholpen? Het was best even spannend om zomaar mensen op straat aan te spreken, maar na een paar keer ging het de kinderen gemakkelijk af. Mensen waren bij het zien van onze lieve kinderen dan ook snel geneigd om mee te doen.

De interviews leverden spannende en uiteenlopende verhalen op; van verhuizingen, en het helpen van de kleindochter tot een klinisch psycholoog en het helpen van asielzoekers. Kortom, het was een heerlijke en zeer geslaagde dag. De kinderen hebben zich allemaal ontpopt tot onderzoeksjournalisten en ik kan niet anders dan supertrots zijn op hun durf en enthousiasme.

Op 30 mei zal de foto-expositie ‘KIJK! – zorg door de lens van kinderen uit de Kolenkitbuurt’ worden geopend bij WOW (Wiltzanghlaan 60). Om 17.15 zullen de kinderen zelf uitleg geven bij hun foto’s en krijgen ze feedback van beroepsfotograaf Jörgen Caris (Parool en Trouw).

Het belooft een mooie expositie te worden en ik wil jullie uitnodigen om even een kijkje te komen nemen!

Tekst: Kyra Bos, Beeld: Vera Duivenvoorden