Hoe draagt VoorUit bij aan sociale cohesie?
Het komt steeds vaker voor dat VoorUit wordt benaderd door studenten die (scriptie-)onderzoek bij VoorUit willen doen. Dat vinden wij natuurlijk ontzettend leuk en waardevol. Immers: alle onderzoekjes, hoe klein ook, dragen bij aan de kennisbasis die we aan het ontwikkelen zijn. Een kennisbasis die uiteindelijk moet dienen als wetenschappelijke onderbouwing van de werkwijze van VoorUit.
Een aantal maanden geleden werden we benaderd door Valerie van Lieshout, Marco Gallo Peralta en Marijn Ferier. Drie enthousiaste research studenten van de afdeling ‘Development & Urban Studies’ van de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben in Slotervaart gekeken naar de bijdrage van VoorUit aan het sociaal kapitaal van de deelnemers in die wijk.
Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: sociaal kapitaal: klinkt mooi, maar wat is het? Sociaal kapitaal gaat over de relaties die mensen hebben met anderen in hun gemeenschap waar ze voordelen van ondervinden. Kortom, het gaat om hun netwerk van relaties dat hen in staat stelt om bijvoorbeeld makkelijk hulp te vragen aan iemand, of waardoor ze makkelijker een baan kunnen vinden. Het zal je niet verbazen dat hoe meer sociaal kapitaal mensen hebben in een wijk, hoe meer sociale cohesie er is. En: hoe meer sociale cohesie er is in een wijk, hoe hoger de kwaliteit van leven van de bewoners. Niet voor niets is sociale cohesie het hoofddoel van VoorUit. Een onwijs nuttig onderzoek voor ons dus!
Valerie, Marco en Marijn gingen aan de slag en hebben gesproken met verschillende deelnemers aan VoorUit in Slotervaart. Zowel studenten als deelnemers aan de taalles. Ze hebben een onwijs interessant onderzoeksrapport geschreven, waar ze de werkwijze van VoorUit plaatsen binnen verschillende theorieën over sociaal kapitaal. Hun belangrijkste conclusie: het buurthuis van VoorUit biedt deelnemers een toegankelijke plek waar ze met elkaar kunnen praten en (van elkaar) kunnen leren. Hierdoor wordt het sociale netwerk van de deelnemers vergroot én wordt hun kwaliteit van leven verbeterd.
Dit bevestigt maar weer eens dat wat wij dagelijks ervaren wanneer we werken in de wijk, ook echt zo blijkt te zijn. Natuurlijk was het onderzoek in omvang zeer beperkt, dus we kunnen de resultaten niet zomaar veralgemeniseren. In de toekomst willen we meer van dit soort onderzoeken doen. Ook op wetenschappelijk gebied gaan we dus continu VoorUit!
Interesse in het volledige onderzoeksverslag? Of wil je ook bijdragen aan het onderzoeken van de effectiviteit van VoorUit? Neem dan contact op via info@vooruitproject.nl!
Tekst: Annika Hagg