Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Ik wens…

Ik wens…

Vrouwen! Er zijn er veel en ze zijn overal. Maar toch soms onzichtbaar en vergeten. Daarom hebben we wereldwijd afgesproken één hele dag in het teken van de vrouw te zetten – Internationale Vrouwendag! Op die dag is de vrouw even geen moeder, geen echtgenoot, geen werkgever of werknemer, verzorgt ze niet het huishouden, staat ze niet op het schoolplein maar kan ze bezig zijn met zichzelf. Haar eigen dromen en wensen, creativiteit, lichaam en schoonheid.

In Amsterdam Nieuw-West kwamen we vrijdag 6 maart samen om Vrouwendag te vieren. Minstens 150 vrouwen kwamen, bewust van lijf en leden, af op de verschillende activiteiten in de Honingraat. Van een beautysalon en Afrikaans dansen tot het schilderen van een zelfportret en het maken van gedichten. Het was een ontdekkingsreis naar eigen talenten en de ontwikkeling van de geestelijke en lichamelijk gezondheid.

De activiteit die mij het meest intrigeerde was het maken van de wensvlaggetjes. Alle vrouwen konden een wens opschrijven. Al snel bleek dit het beste te gaan in de eigen taal. Zo ontstond er een slinger van Chinese, Thaise, Marokkaanse, Turkse, Punjabi, Hindi, Surinaamse en Nederlandse wensen. Wensen over geluk, gezondheid, gelijkheid en liefde. De wensvlag als symbool van ‘erbij horen’.

VoorUit heeft deze activiteit op Vrouwendag uitgevoerd om te laten zien dat iedereen wensen heeft en hoewel de taal of intonatie of het wensniveau verschilt, blijken deze wensen vaak opmerkelijk eensgezind te zijn! Het creëren van dit eenheidsgevoel en begrip voor elkaars wensen probeert VoorUit dagelijks te bereiken door vrouwen in de wijk samen te brengen, te empoweren en zelf op ontdekkingstocht te gaan naar de eigen wensen. Want als de wens geuit is, wordt hij zichtbaar en hopelijk ook (ooit) werkelijkheid!

Tekst: Nynke Coenraads/Beeld: Marieke Duursma