Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

“Is dit nog Amsterdam?”

“Is dit nog Amsterdam?”

De heugelijke dag is aangebroken. Dennis en ikzelf zullen met zeven kinderen “Eye” bezoeken in Amsterdam Noord. Hier zullen we een tentoonstelling bezoeken die speciaal ingericht is voor kinderen, genaamd: “Eye explore more”. Het belooft een tentoonstelling te worden dwars door het gebouw, boordevol optische illusies, kleine opdrachten en puzzels. Verspreid door het museum zijn er zogenaamde “Kijkers”, voorlopers van de film. De tentoonstelling focust zich op wat de ogen zien en wat er vervolgens met die informatie gebeurt: je hersenen houden je vaak voor de gek namelijk. We zijn allemaal erg benieuwd!

In het buurthuis geven we de kinderen de laatste informatie en vervolgens gaan we op pad met zowel de bus als de pond: spannend! Veel kinderen zijn nog nooit op de pond geweest en we krijgen allerlei vragen wat dat nou precies inhoudt. “Meester, is dat de pond?” “Nee, dat is een cruiseschip.”

Eenmaal op de pond, vermaken de kinderen zich al. Ademloos uitstarend over het water, op weg naar een deel Amsterdam wat velen nog niet kennen. “Hoort dit nog bij Amsterdam meester?” Als we aankomen bij het EYE, delen Dennis en ik ons op in twee groepjes en gaan we het museum in. De groep bestaat overigens uit alleen jongens en één meisje. Het meisje in kwestie maakt dat helemaal niks uit en ze vlogt erop los. Vloggen? Ja vloggen. “Ik wil later vlogger worden, meester! Ik vind het super leuk om te doen.”  Al vloggend en lopende door het museum, verbazen we ons over de puzzels en de optische illusies. De kinderen zijn erg enthousiast over de tentoonstelling en hebben het naar hun zin.

Na een leuke middag in het museum wordt er buiten nog een hardloopwedstrijd gehouden. Alle jongens moeten even laten zien wat ze waard zijn en halen alles uit de kast, terwijl het enige meisje hen bemoedigende woorden toeroept. “Kom op jongens!” Ondertussen houdt ze haar telefoon op zichzelf gericht en is ze nog steeds bezig met haar vlog-activiteiten.

Als we weer terug zitten in de tram, zijn we allemaal uitgeput. Wél hebben de kinderen zichtbaar genoten van deze dag en zijn hun belevingen de volledige reis onderwerp van gesprek. Terug in Laan van Spartaan, zeggen we elkaar gedag en gaat ieder zijn eigen kant weer op. Wat een geslaagde activiteit!

Tekst: Rutger Leistra