Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Meester, van de één op de andere dag

Meester, van de één op de andere dag

Hoi allemaal! Mijn naam is Jelle en ik ben sinds eind april werkzaam bij VoorUit. Het is bizar hoe snel ik in het project ben meegezogen, de kinderen met wie we werken leer je in sneltreinvaart kennen door de activiteiten. Voor ik het wist stond ik zwaard te vechten, gewapend met een afwasborstel en een opgerolde poster, tegen een van de kinderen die wat geschikter wapentuig mee had genomen, een plastic zwaard. Binnen enkele weken begin ik gewend te raken aan de naam meester Jelle. Het voelt apart om deze titel toebedeeld te krijgen, van de een op de andere dag verkrijg je een nieuwe rol.

Het fijne aan werken met kinderen is het feit dat ze nog zo onbeschreven en open zijn. De bril van het kind is misschien wel de mooiste die er is; alles is interessant, spannend, en in het moment beleefd. De activiteiten voelen niet als werk aan, laat mij maar voetballen met de kids uit de wijk. Buitenspelen kan voor volwassenen net zo leuk zijn als voor kinderen.

Het lastige van werken met kinderen is het consistent zijn in beslissingen. Wanneer is gedrag spel en wanneer is een grapje beledigend? Gelukkig sta je er nooit alleen voor, je collega’s zijn ook je huisgenoten en het is fijn om gezamenlijk de activiteiten in te kunnen vullen. En mijn huisgenoten zijn, zonder te slijmen, elk op hun eigen gekke manier leuk.

We leven in een tijd waarin we constant herinnerd worden aan een verdeelde samenleving. Het klassieke wij-zij verhaal is een self-fulfulling prophecy. Hoe meer men de verschillen benadrukt hoe sterker men op eilandjes gaat leven. Hoewel ik geloof dat dit tot op zekere hoogte mens-eigen is, geloof ik ook dat een samenleving beter functioneert als verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact staan. Samenlevingen zijn een sociaal construct en worden daarmee gemaakt en in stand gehouden door mensen. Ik zie het als taak voor eenieder om een positieve beweging te maken richting een wereld waar voor ieder plek is. En dat begint met het openstaan voor andere denkwijzen en het in contact komen met de ‘soms-een-beetje-enge’ ander. En VoorUit is hiervoor een uitstekend middel.