Louwesweg 6, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Vijf winnende foto’s #isditeenzaamheid

Vijf winnende foto’s #isditeenzaamheid

Het is de Week tegen Eenzaamheid. Van 1 tot 8 oktober geven we landelijk extra aandacht aan mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen. Een gevoel waarin iedereen zich in deze tijd wel kan vinden, nu de maatregelen voor COVID-19 weer flink zijn opgeschroefd. In Amsterdam Nieuw-West heeft 1 op de 4 bewoners last van gevoelens van eenzaamheid. Met een fotowedstrijd vroeg de KennisAlliantie Eenzaamheid bewoners van Amsterdam Nieuw-West om na te denken over hoe eenzaamheid eruit ziet.

Vijf winnende foto’s

Op dinsdag 29 september kwam de jury bij elkaar om de winnende foto’s uit te kiezen. Dit zijn ze!


Fotograaf: Badra Errachidi 


Fotograaf: Fenna Wichers


Fotograaf: Alice


Fotograaf: Mees Welp


Fotograaf: Nanda van Rijn

Taboe op eenzaamheid

Het verzamelen van de foto’s bleek een lastige opgave. Mensen geven aan het moeilijk te vinden om hun gevoel bij dit onderwerp om te zetten in beeld. Daarnaast wil eigenlijk niemand geassocieerd worden met eenzaamheid. Velen wilden niet meedoen omdat het misschien wel iets over henzelf zou zeggen. Ik ben toch niet eenzaam? Dit taboe op eenzaamheid maakt het voor mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren alleen maar moeilijker om om hulp te vragen.

Kennis over wat helpt

Het is belangrijk om doorlopend bezig te zijn met het doorbreken van het taboe op eenzaamheid. Bijvoorbeeld door kennis te ontwikkelen over wat helpt om met eenzaamheid om te gaan en hier met elkaar over in gesprek te gaan. Wij doen dat met de KennisAlliantie Eenzaamheid, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die kennis ontwikkelen en delen met bewoners, vrijwilligers, professionals en studenten.

Leegte en herkenbaarheid

Juist omdat het zo’n moeilijk onderwerp is, was de jury verrast over het aantal inzendingen. Het ontbrak dan ook niet aan variatie in beelden. In kleur en zwart wit, meer grafisch of conceptueel en gelaagd tot heel letterlijk. In veel foto’s kwamen leegte terug of de afwezigheid van iets of iemand. De jury vond het mooi om te zien dat er herkenbare plekken uit Amsterdam Nieuw-West terugkwamen in de foto’s. Uiteindelijk heeft de jury naast de kwaliteit van de foto’s, vooral ook gekeken hoe de foto’s vanuit verschillende perspectieven samen over eenzaamheid vertellen.

Reizende expositie

De winnaars, hun foto’s en het verhaal achter de foto’s zullen te zien zijn in de reizende expositie #isditeenzaamheid? Deze zal geopend worden op donderdag 12 november in OBA Osdorp en zal in 2021 te zien zijn op diverse plekken in stadsdeel Nieuw-West.

Eervolle vermelding

Naast de vijf winnaars wil de jury de inzending van Ad een eervolle vermelding geven. Dit vanwege de originele en zeer persoonlijke benadering van zijn inzending. De jury bestond uit: 


Fotograaf: Ad

Meer informatie

De KennisAlliantie Eenzaamheid bestaat uit: VoorUitStichting Combiwel BuurtwerkDe Hippe HeksAthena Institute (VU)Stichting Magneet en Hogeschool van Amsterdam. Wil je meer weten over de KennisAlliantie Eenzaamheid of in gesprek gaan over eenzaamheid? Neem gerust contact met ons op.