Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Op pad met de Mobieltjes

Op pad met de Mobieltjes

Mijn buurt is rijk aan ideeën. Zo stond er tijdens een een bewonersavond in ons huis van de wijk een vitale bewoner op: Evert. Evert was al langer bekend met de behoefte van leeftijdgenoten om er op uit te trekken. Hij had eerder op het grote plein een scootmobiel parcours samen met Welzorg georganiseerd en wilde hier een gevolg aan geven.

Op het parcours konden scootmobielrijders oefenen met drempels, obstakels en bochten. Evert vroeg die avond aan de groep Geuzen, wie er zin had om een keer mee te touren met de scootmobielgroep. ‘Een rondje maken door de wijk’ was het plan. Bij Evert was passie te zien en bij de bewoners animo om een handje te helpen.

Schildpad en haas
Inmiddels zijn we gestart. Elke maand wordt er getourd met een groep van vijftien scootmobielers en vrijwilligers die meefietsen. De ene keer richting Osdorp, dan richting Slotermeer. Samen met EigenWijks, Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West en Welzorg bewegen we ons door Nieuw WestDe groep heeft eigen naam, die met een knipoog van Evert werd verkondigd; ‘de Mobieltjes’. Over met je tijd meegaan gesproken!

Ook onze VoorUit student Jos ging met zijn tijd mee of althans; verplaatste zich door de tijd en werd zelf een van de Mobieltjes. Hij kreeg van Welzorg de ‘politie scootmobiel’ tot zijn beschikking. Hoe de instellingen ‘schildpad’ en ‘haas’ in wezen enorm verschillen ontdekten we al gauw: de schildpad is de langzame, stapvoets stand. De hazenstand kent haar acceleratie en schiet er vandoor.

De tour
De eerste keer vertrokken we richting de Osdorperpolder; een prachtig groen gebied omgeven door slootjes waar er reigers aan het vissen waren. Over het gemaaltje en hup naar rechts richting de boomgaarden. We tourden onder de A5 door, genoten van het zonnetje en het gezoem van de scootmobiels. We deden ‘een bakkie’ bij het Rijk van de Keizer; wat nu een broedplaats en evenementenlocatie is, was vroeger een munitie opslag van het leger wist een van de bewoners mij te vertellen.

Gedurende de tour kwamen we erachter dat de Mobieltjes vaak al jaren in Geuzenveld woonden. Zo vertelde Nel dat ze die dag opeens een van de Mobieltjes herkende als haar oude buurmeisje. Tja zij woonden dan wel nu in Slotermeer maar Nel al vijftig jaar in Geuzenveld. De wijk was weliswaar veranderd, maar nog altijd groen. Zoals vroeger.

Tekst: Hannah Kooke