Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Osdorp verwelkomt vluchtelingen!

Osdorp verwelkomt vluchtelingen!

Voor de opening van het nieuwe activiteiten jaar heeft de Reimerswaalsbuurt afgelopen week Amsterdam een handje geholpen met het verwelkomen van de vluchtelingen. Het begon allemaal met de tieners van de meidenclub. Samen met deze toppers hebben wij een avond besteed aan het maken van verschillende posters. We hebben posters gemaakt met “Vluchtelingen zijn welkom in Nederland!” en “Osdorp verwelkomt vluchtelingen!”. Het thema voor ons openingsfeest.

De volgende dag, de dag van het feest, hebben we ze opgehangen en de kinderen aangemoedigd tekeningen te maken voor de welkomstpakketten. Deze welkomstpakketten waren bedoeld voor het grote evenement “Amsterdam verwelkomt vluchtelingen”. Op drie locaties in Amsterdam zouden er pakketten worden verzameld om vervolgens verspreid te worden onder verschillende vluchtelingencentra. We hadden veel geluk die dag, want het zonnetje scheen en het feest kon in het speeltuintje worden gehouden!

Moeders en kinderen uit de buurt hebben speelgoed, hygiëneproducten en nog veel meer gedoneerd, die de kinderen vervolgens hebben gesorteerd in pakketten speciaal voor kinderen. Naast het maken van de welkomstpakketten hebben de kinderen ook leuke spelletjes gespeeld. Koekhappen, schminken, twister en nog veel meer! Na alle leuke activiteiten konden ze een groente en fruit spies komen ophalen bij de hapjestafel en lekkere zelfgemaakte citroen en munt limonade drinken.

Het was heel mooi om de kinderen te zien werken aan de welkomstpakketten. Tekeningen met “De wereld is van jou” en “welkom in Nederland”, werden verspreid over de pakketten. Ook al kunnen de gevluchte kinderen geen Nederlands, ze zullen vast een glimlach op hun gezicht krijgen bij het zien van deze tekeningen. Ook voelden zij zich heel verantwoordelijk voor de pakketten. Als bedankje konden de kinderen een roos geven aan hun moeder. Hierbij willen wij nogmaals alle kinderen en ouders bedanken die tijdens het buurtfeest hebben gedoneerd!

De volgende dag zijn drie kinderen uit de buurt met de juffen en meesters naar het centrum van Amsterdam gegaan. Naar Paradiso om precies te zijn, een voormalig kerk die nu wordt gebruikt als concertzaal. Eenmaal aangekomen konden we onze pakketten meteen inleveren. De vrijwilligers waren heel blij om te zien dat wij helemaal uit Osdorp waren gekomen om deze pakketten te brengen. Ook heeft de BurCuTur, de leukste buurtkrant van Osdorp, een reportage gehouden onder de vrijwilligers en bezoekers van het evenement. Hou de BurCuTur dus in de gaten.

Hierna zijn we naar het Vondelpark gegaan met de kinderen voor een welverdiende lunch. Het waren drie hele leuke dagen en voornamelijk ook betekenisvolle dagen. Wij kunnen dan ook niet wachten om nog meer activiteiten te organiseren om de maatschappelijke betrokkenheid van kinderen en ouders naar boven te brengen. Op naar een betekenisvol jaar!

Tekst: Esra Dede, Beeld: Thijs Paanakker, Marieke Duursma