Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Stagelopen bij de kunstclub

Stagelopen bij de kunstclub

De kunstclub in het buurthuis van de Reimerswaalbuurt was voor mij de laatste kunstclub van dit jaar, maar de laatste is zeker niet de minste. Wat ik graag met de kunstclub wil doen is kinderen kennis laten maken met kunst en de kinderen van Reimerswaalbuurt waren gelijk enthousiast. Elke week als ik een voorbeeld van een kunstenaar mee nam was ik weer verbaasd over de manier waarop kinderen naar bepaalde dingen kijken.

Een leuk voorbeeld hiervan is dat ik een abstract schilderij van Matisse omhoog hield en de kinderen unaniem vonden dat ik het schilderij op z’n kop hield. Ik weet niet of dat echt zo was, maar alleen al dat ze deze mening hadden over een schilderij zonder voorstelling, vond ik heel bijzonder. Ik werk graag op deze manier,  in het buurthuis.

Op een school werken heeft ook leuke kanten, maar in het buurthuis hoef ik de werkjes die kinderen maken niet te beoordelen. Alles wat ze maken is goed, omdat ze creatief bezig zijn, zichzelf uitdagen en nieuwe dingen leren kennen.

We hebben bijvoorbeeld ook een keer een bespreking gedaan waarbij de kinderen iets over hun werk mochten vertellen en de anderen dan mochten zeggen wat ze er mooi aan vinden. Ik was blij om te merken dat de kinderen het helemaal niet moeilijk vinden om te zien wat ze mooi vinden aan wat een ander heeft gedaan, ze kunnen dat vaak al heel precies aanwijzen.

Door deze ervaring hoop ik dat ze ook bij zichzelf steeds vaker gaan zien wat er mooi is aan wat ze doen en wat ze maken. Het is fantastisch als een kind denkt dat hij of zij iets niet kan en dan toch iets maakt waar het trots op is. Soms moet ik daarvoor van mijn plan afwijken. Dan is er een halve pot glitter nodig terwijl we eigenlijk alleen met verf zouden werken. Dat staat wat mij betreft symbool voor deze kleine kunstenaars in de dop, lekker eigenwijs.

Tekst: Annelies den Boon

Annelies liep het afgelopen jaar in het kader van haar studie aan de Academie voor Beeldende Vorming stage bij VoorUit. Dankzij haar inzet hebben de kunstclubs in al onze wijken een flinke boost gekregen. Veel dank!

Wil je ook stagelopen bij VoorUit? Informeer naar de mogelijkheden door een mail te sturen naar info@vooruitproject.nl