Pieter Calandlaan 3, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Voor studenten

Wonen in de wijk waar je actief bent

Wat doe je als student bij VoorUit?
Bij VoorUit zet je je als student minimaal 10 uur per week in voor de buurt waar je woont. Als vrijwilliger kun je gebruik maken van een woning in één van de buurten in Amsterdam of Zaandam. Je betaalt geen huur, maar wel servicekosten, gas, internet, water en elektra. Jouw wekelijkse tien uur zet je in voor:

Activiteiten [7uur per week]
Per week besteed je zeven uur aan het organiseren of ondersteunen van activiteiten. Je werkt samen met bewoners aan activiteiten voor de buurt. Je ondersteunt bij bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, creatieve activiteiten of (digi)taallessen voor volwassenen en senioren. 


Contactgezin of -persoon [2uur per week]
Daarnaast besteed je twee uur per week aan het contact met een gezin of persoon in de wijk. Het doel hiervan is om elkaars leefwereld beter te leren kennen. Vaak eet je samen, ga je naar de bieb of ondersteun je bij het begrijpen van een lastige brief. Je mag zelf een gezin of persoon in de wijk benaderen of kunt gebruik maken van maatjesprojecten via organisaties waarmee wij samenwerken zoals: De Voorleesexpress, Stichting SINA of De Regenbooggroep.

Vergaderen [1uur per week]
Gemiddeld besteed je een uur per week aan vergaderen met je team. Denk hierbij aan het plannen en evalueren. Minstens eens per twee weken kom je samen met je team om te eten en te bespreken hoe het gaat in de buurt.

Trainingen en thema-avonden [incidenteel]
Om je te ondersteunen in het werk in de wijk en in je ontwikkeling zijn er soms ook extra activiteiten waar je aan mee doet. Deelname hieraan is in veel gevallen verplicht.

Op basis van jouw studierooster wordt er een planning gemaakt. Dit betekent dat je altijd in de gelegenheid bent om naar al je colleges en werkgroepen te gaan. 

Wat levert het op?
VoorUit biedt je een onvergetelijke levenservaring; Je bent actief in een uitdagende omgeving, waar je ruimte krijgt om een eigen bijdrage te leveren en fouten te maken. Je leert de buurt waar je woont pas echt kennen door er aan de slag te gaan. Vaak blijven contacten met buurtbewoners ook na je tijd bij VoorUit bestaan. Daarnaast kom je in een team van betrokken studenten te werken die dezelfde uitdaging aangaan.

Ontwikkeling
Binnen VoorUit steken wij veel tijd in coaching en begeleiding. Je ontwikkelt vaardigheden die tijdens en na je studie van pas komen. Je kunt doorgroeien naar de functie van coördinator of projectleider. En natuurlijk is je deelname een aanwinst op je CV.

Wil je meer weten? Check onze socials of de VoorUit Jaarvideo om een impressie te krijgen.


De ideale VoorUiter is..

Leergierig

Energiek

Assertief

Sociaal

Open minded

Schuilt er een VoorUiter in jou?
Bij VoorUit onderneem je wisselende activiteiten met allerlei verschillende groepen mensen, en kom je dus in uiteenlopende sociale situaties. Van kinderactiviteit of een informeel gesprek met een ouder tot een formeel gesprek met een organisatie uit de buurt. Het ene moment ben je creatief, terwijl er een andere keer een beroep wordt gedaan op je oplossingsgerichte vermogen of autoriteit. Het is daarom belangrijk dat je fleibel bent en goed tussen deze rollen kunt schakelen.

Kunnen omgaan met verantwoordelijkheid en een volle agenda is een must. Bij een stage of studie met veel contacturen kan de combinatie met VoorUit wel uitdagend zijn. Je vindt het verder leuk jezelf te ontwikkelen en bent bereid om pedagogische en didactische vaardigheden te leren. Ervaring hierin is een pre, maar geen vereiste. 

Je werkt graag samen aan een gemeenschappelijk doel, ziet de waarde van teambuilding en bent bereid hieraan bij te dragen. Je hebt inlevingsvermogen, inzicht in jezelf, bent contactvaardig. Je kunt je ideeën helder overbrengen en ook omgaan met kritiek. Verder weet je te schakelen tussen je rol als team- en huisgenoot en ben je goed bereikbaar via mail en Whatsapp.

De basisvoorwaarden om mee te doen zijn;
– Je bent student en staat ingeschreven aan een onderwijsinstelling in Amsterdam.
– Je hebt ruimte naast je studie om je minstens 10 uur per week in te zetten voor de buurt.
– Je bent minimaal 1 jaar beschikbaar en hebt de intentie om langer te blijven.
– Je beheerst de Nederlandse taal.

Wonen bij VoorUit

Afhankelijk van de beschikbare woningen in de buurt, woon je zelfstandig of met één of meerdere teamgenoten. Meestal woon je samen met anderen, waardoor privé en werk regelmatig door elkaar lopen. Het is belangrijk dat jij hiermee om kunt gaan. 

Zodra je bent aangenomen, proberen we je te matchen aan een huisgenoot aan de hand van  eigenschappen en verwachtingen die je zelf opgeeft. Na de match maak je kennis en als het van beide kanten bevalt, kun je verhuizen.

De woningen van VoorUit zijn tijdelijk beschikbaar. Dat betekent dat het heel soms kan voorkomen dat je tijdens het jaar moet verhuizen. Meestal is het mogelijk om binnen VoorUit een nieuwe plek te krijgen. Je tekent een vrijwilligersovereenkomst voor één collegejaar met een opzegtermijn van twee maanden.

Hiernaast een voorbeeld van een VoorUit woning.

Aanmelden

Wij zijn het hele jaar door op zoek naar goede VoorUiters. Studeer je in Amsterdam en wil je bijdragen aan een sterkere buurt? Meld je dan aan.

De aanmelding
Wat leuk dat je bij VoorUit vrijwilligerswerk wil doen! Wij vragen je een video en CV in te sturen. De opname is niet doorslaggevend voor onze selectie, maar helpt ons om een eerste beeld te krijgen van wie je bent. Zo weten we dat je de drempel durft over te stappen om jezelf te presenteren. We verwachten geen professionele videoshoot. Video’s worden vertrouwelijk behandeld en na afloop van je aanmelding verwijderd.

Waar moet je video aan voldoen?
Maximale lengte van het filmpje is 2 minuten.
1. Stel jezelf voor. (hoe heet je en waar woon je nu)
2. Wat is je meest relevante werkervaring?
3. Waarom ben jij geschikt voor het werken bij VoorUit?
4. Wat is de grootste uitdaging in je leven geweest?
5. Wat is een interessant/leuk feit over jou?

Na het insturen van je video en CV word je uitgenodigd voor een selectiebijeenkomst. Als het opnemen van een filmpje technische moeilijkheden opleverd horen wij het graag.

Studeer je aan het hbo of mbo? Stuur dan een uitdraai van je studierooster mee of laat het weten als deze nog niet beschikbaar is. 

Video en CV insturen
Geef je video en CV als bestandsnaam ‘Voornaam Achternaam Video’ en ‘Voornaam Achternaam CV’, dus: Ingrid Bakboord Video en Ingrid Bakboord CV. Stuur je video en CV via wetransfer.com naar ikwilbij@vooruitproject.nl onder vermelding van ‘Aanmelding Student’.

Ter inspiratie, een video van een student die als VoorUiters aan de slag is gegaan