‘Ik werk al 5,5 jaar bij VoorUit. Het leukste aan VoorUit vind ik dat het mij heeft gestimuleerd om het beste uit mezelf te halen. Dat is ook meteen de reden waarom andere studenten zich moeten aanmelden bij VoorUit. Bij VoorUit leer je om heel flexibel met situaties om te gaan en toch gestructureerd te werken. Daar bedoel ik mee dat je met heel veel doelgroepen werkt en ook met professionele partijen in de wijk. Hiertussen moet je snel kunnen schakelen, terwijl je toch het overzicht houdt en je aan gemaakte afspraken houdt. Dit maakt het werk heel divers en heel leerzaam. Het was voor mij goed te combineren met de studie. In tentamenweken was het drukker, maar daar houdt VoorUit ook rekening mee. Bij VoorUit heb ik ook een aantal mooie vriendschappen opgedaan. Je werkt in teamverband. Je teamgenoten zijn collega’s, maar ook meer dan dat. Het mooiste wat ik bij VoorUit heb meegemaakt is dat ik goede vriendschappen met buurtbewoners heb opgebouwd waar ik ook wekelijks langsging. Dat waren vriendschappen met mensen waar ik voor mijn VoorUit tijd nooit in aanraking mee was gekomen.’

Jesper Zuurbier,

Via via hoorde ik in de zomer van 2017 van VoorUit: 10 uur maatschappelijk werk in ruil voor woning en aangezien ik toch in Amsterdam wilde wonen, leek mij dit een uitgelezen kans. VoorUit werkt op basis van matches, dat betekent dat je een formulier moet invullen zodra je aangenomen bent. Op basis van dat formulier word je vervolgens gematcht aan een mede-VoorUiter met wie je dan samen komt te wonen. Ik kan je vertellen dat ze daar bij Vooruit heel goed in zijn. Wat ik het leukste vind aan VoorUit is dat je samen met een team van studenten verantwoordelijk bent voor de wijk waarin je woont. Je voert samen activiteiten uit, je brainstormt samen wat er beter kan in de buurt en je werkt ook nog eens samen met belangrijke partners zoals de Alliantie. Voor sommige mensen in de buurt is het werk dat je uitvoert heel waardevol, denk bijvoorbeeld aan senioren die vrij weinig contact hebben met de buitenwereld.

Lisanne Tuin, Student Taal en Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam

Dit is mijn vierde jaar bij VoorUit en het leukste vind ik het contact met de vrijwilligers in de wijk. Het is natuurlijk leuk om zelf activiteiten te organiseren, maar ik vind het nog veel waardevoller om (mede)bewoners te ondersteunen met hun eigen projecten. Op die manier leer je hele bijzondere mensen kennen. Bij VoorUit leer je werken met heel veel verschillende soorten mensen. Je werkt namelijk niet alleen samen met andere studenten, maar ook met professionele partners en vrijwilligers in de wijk. Je leert om te gaan met groepen kinderen, volwassenen en ouderen. Je ontmoet mensen van allerlei verschillende culturen. En via het contactgezin leer je buurtbewoners ook persoonlijker kennen. Ik denk dat al die verschillende vormen van contact een verrijking zijn voor je leven en praktische werkervaring opleveren. Je leert bij VoorUit niet alleen in te spelen op de behoeften van anderen, je moet die soms ook afstemmen op je eigen behoeften en capaciteiten. Dat maakt het werk heel persoonlijk en je leert dus ook veel over jezelf. Ik had verwacht dat het drukker zou zijn dan het uiteindelijk bleek te zijn. Ik studeer filosofie, een studie waarbij je 90 procent van de tijd in je eentje aan het lezen bent. Het sociale werk bij VoorUit is daarom altijd een welkome afleiding geweest.

Toon de Vries, Student Filosofie