‘Ik werk al 5,5 jaar bij VoorUit. Het leukste aan VoorUit vind ik dat het mij heeft gestimuleerd om het beste uit mezelf te halen. Dat is ook meteen de reden waarom andere studenten zich moeten aanmelden bij VoorUit. Bij VoorUit leer je om heel flexibel met situaties om te gaan en toch gestructureerd te werken. Daar bedoel ik mee dat je met heel veel doelgroepen werkt en ook met professionele partijen in de wijk. Hiertussen moet je snel kunnen schakelen, terwijl je toch het overzicht houdt en je aan gemaakte afspraken houdt. Dit maakt het werk heel divers en heel leerzaam. Het was voor mij goed te combineren met de studie. In tentamenweken was het drukker, maar daar houdt VoorUit ook rekening mee. Bij VoorUit heb ik ook een aantal mooie vriendschappen opgedaan. Je werkt in teamverband. Je teamgenoten zijn collega’s, maar ook meer dan dat. Het mooiste wat ik bij VoorUit heb meegemaakt is dat ik goede vriendschappen met buurtbewoners heb opgebouwd waar ik ook wekelijks langsging. Dat waren vriendschappen met mensen waar ik voor mijn VoorUit tijd nooit in aanraking mee was gekomen.’

Jesper Zuurbier, Projectleider VoorUit

Via via hoorde ik in de zomer van 2017 van VoorUit: 10 uur maatschappelijk werk in ruil voor woning en aangezien ik toch in Amsterdam wilde wonen, leek mij dit een uitgelezen kans. VoorUit werkt op basis van matches, dat betekent dat je een formulier moet invullen zodra je aangenomen bent. Op basis van dat formulier word je vervolgens gematcht aan een mede-VoorUiter met wie je dan samen komt te wonen. Ik kan je vertellen dat ze daar bij Vooruit heel goed in zijn. Wat ik het leukste vind aan VoorUit is dat je samen met een team van studenten verantwoordelijk bent voor de wijk waarin je woont. Je voert samen activiteiten uit, je brainstormt samen wat er beter kan in de buurt en je werkt ook nog eens samen met belangrijke partners zoals de Alliantie. Voor sommige mensen in de buurt is het werk dat je uitvoert heel waardevol, denk bijvoorbeeld aan senioren die vrij weinig contact hebben met de buitenwereld.

Lisanne Tuin, Student Taal en Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam

Dit is mijn vierde jaar bij VoorUit en het leukste vind ik het contact met de vrijwilligers in de wijk. Het is natuurlijk leuk om zelf activiteiten te organiseren, maar ik vind het nog veel waardevoller om (mede)bewoners te ondersteunen met hun eigen projecten. Op die manier leer je hele bijzondere mensen kennen. Bij VoorUit leer je werken met heel veel verschillende soorten mensen. Je werkt namelijk niet alleen samen met andere studenten, maar ook met professionele partners en vrijwilligers in de wijk. Je leert om te gaan met groepen kinderen, volwassenen en ouderen. Je ontmoet mensen van allerlei verschillende culturen. En via het contactgezin leer je buurtbewoners ook persoonlijker kennen. Ik denk dat al die verschillende vormen van contact een verrijking zijn voor je leven en praktische werkervaring opleveren. Je leert bij VoorUit niet alleen in te spelen op de behoeften van anderen, je moet die soms ook afstemmen op je eigen behoeften en capaciteiten. Dat maakt het werk heel persoonlijk en je leert dus ook veel over jezelf. Ik had verwacht dat het drukker zou zijn dan het uiteindelijk bleek te zijn. Ik studeer filosofie, een studie waarbij je 90 procent van de tijd in je eentje aan het lezen bent. Het sociale werk bij VoorUit is daarom altijd een welkome afleiding geweest.

Toon de Vries, Student Filosofie

“Doordat de projectleiding uit een klein team bestaat heb ik veel verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dat ik niet alleen gezien wordt als een stagiair, maar ook als een collega die waardevolle ideeën heeft voelde ik mij ontzettend op mijn plek”

Mara Haverkort, Stagiaire VoorUit februari - oktober 2016

´´Als VoorUiter heb ik veel leren organiseren en plannen. Werken
bij VoorUit geeft ook Structuur aan je week. Hier kan je veel aan hebben als student. In mijn huidige functie als student assessor bij het College van bestuur heb ik hier dagelijks nog veel aan.´´

Moataz Rageb, Studentassessor CvB, Universitei van Amsterdam

“VoorUit betekent voor mij een uitgelezen kans om MBO-studenten door middel van het project ‘Leer de ander kennen’ in contact te brengen met kinderen die een buurthuis bezoeken. Docenten en studenten van het MBO College West voelen zich altijd welkom bij de VoorUit-teams.”

Lia Adams, docent Burgerschap, opleidingsteam PW, MBO College West

“VoorUit is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van mijn leven geworden. Ik haal de voldoening uit de kleine veranderingen die ik teweeg kan brengen, zoals het vrolijk krijgen van een kind dat een slechte bui lijkt te hebben.”

Kayleigh Doodeman, Wijkcoördinator Osdorp de Punt

“Het team van VoorUit reageerde meteen erg enthousiast op ideeën die we voor komend seizoen hadden in het Huis van de Wijk de Aker in Osdorp. Het meest ontroerende vond ik de integratiemaaltijd in oktober. Door middel van een proeflokaal met gerechten uit verschillende culturen werden er verbindingen gelegd. VoorUiters zijn zeer gedreven. We zien altijd blije gezichten, dat zegt genoeg!”

Yvonne Spruit, Activiteitenmakelaar Huis van de Wijk de Aker

“Door mijn activiteiten bij VoorUit heb ik een sterke band met de buurt opgebouwd, zo vragen jongeren mij nog steeds of ik wil komen kijken bij wedstrijden die ze spelen en springen kinderen tijdens activiteiten om mijn nek. En die band, die koester ik.”

Jermaine Campbell, Wijkcoördinator Molenwijk 2015-2016

“Ik doe de studie Literatuur & Samenleving. Maar die samenleving, die miste ik een beetje in mijn studie. Zo leer ik over andere culturen en gebruiken van de vrouwen van taalles, maar leer ik ook ontzettend veel van kinderen. Tijdens mijn tijd bij VoorUit heb ik zoveel plezier gehad in het werken met kinderen, dat ik heb besloten na mijn studie ook de PABO te willen doen.”

Nanda Mulder, Wijkcoördinator Slotervaart

“Ik vind het fantastisch om te zien hoe de wijk in de loop van de tijd positief is veranderd. Het contact met de buurtbewoners waardeer ik ontzettend in mijn werk. Ik ken de bewoners en de bewoners kennen mij en dat voelt goed. Ik voel mij hier helemaal thuis.”

Anneke Albers, wijkcoördinator Slotermeer-West 2015-2016

“Ik was ontzettend nieuwsgierig naar andere culturen, dit was voor mij dan ook de reden om bij VoorUit aan de slag te gaan. Hier heb ik mensen leren kennen die ik anders nooit had ontmoet . Ik heb ontdekt dat, ook al ben je heel verschillend als persoon, je veel overeenkomsten hebt en samen veel kunt bereiken

Anne-Foek Koerselman, Wijkcoördinator Kolenkit 2015-2016

“Ik wilde vooral aan de slag bij VoorUit omdat het praktijkgerichte mij aansprak, naast mijn studie sociologie was dit een mooie aanvulling. De laagdrempeligheid van het project vind ik erg mooi, iedereen mag binnenlopen in het buurthuis en activiteiten organiseren, ook zonder ervaring. Als je maar open staat voor elkaar, dan kunnen er mooie contacten ontstaan.”

Hannah Kooke, wijkcoördinator Geuzenveld 2013-2016

“Ik haal mijn waardering uit de kleine dingen: het krijgen van een tekening van de kinderen, ouders die zeggen dat je een goed mens bent en het zien van lachende bewoners. Waar ik voorheen maar enkele buren kende voel ik mij nu onderdeel van de buurt. Je leeft niet langs elkaar, maar met elkaar.”

Darnell de Vries, Wijkcoördinator Laan van Spartaan

Ik heb VoorUit voor het eerst leren kennen toen ik in Slotermeer een activiteit voor vrouwen uit de buurt coördineerde. VoorUit nam het beheer van de buurtkamer over enVoorUit-studenten kwamen elke week een uur Nederlandse les geven aan de dames in de groep die daar behoefte aan hadden. Het uurtje Nederlands was iets waar de vrouwen echt naar uit keken. Het viel me vanaf het eerste contact op hoe prettig, open en laagdrempelig de benadering van de VoorUiters was. De studenten van VoorUit hadden als basishouding dat dingen mogelijk waren, we moesten soms alleen nog even kijken hoe. Door de energieke aanpak van de VoorUiters werd een zieltogende buurtkamer weer een levendige ontmoetingsplek.

Toen ik aan de slag ging als leerwerkcoach bij het College West van het ROC van Amsterdam, werd mij gevraagd een programma te ontwikkelen voor MBO-studenten van de opleiding tot facilitair dienstverlener en helpende in de zorg (een niveau 2-opleiding). Het ging om studenten die moeten stoppen met hun stage en we zochten naar een partner waar deze studenten voor een aantal weken kunnen werken aan hun beroepshouding en motivatie, voordat ze weer een nieuwe stageplek krijgen. Ik moest direct denken aanVoorUit. Praktisch gezien sluiten de activiteiten van VoorUit goed aan bij de opleiding. Maar veel belangrijker nog: ik vermoedde dat MBO-studenten die een negatieve stage-ervaring hadden meegemaakt, bij een VoorUit-activiteit een positieve ervaring zouden opdoen.

De samenwerking heeft mijn verwachtingen overtroffen. De gelijkwaardige benadering door de VoorUit-studenten maakt dat de MBO-uitvallers zich serieus genomen en gezien voelen. Ze bouwen hierdoor weer zelfvertrouwen op en hervinden hun motivatie om hun opleiding te vervolgen met een reguliere stage. In mijn visie is VoorUit dus een zeer waardevolle organisatie: voor de kinderen, tieners en volwassenen uit de wijk vanwege hun activiteiten en buurthuisbeheer, en voor de MBO-jongeren uit de wijk vanwege hun rol als mentor en rolmodel.

Hester van der Hoeven, Hester van der Hoeven, leerwerkcoach, ROC van Amsterdam College West

Een aantal jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met VoorUit. Mijn zoon Eljoenai kreeg huiswerkbegeleiding van meester Robert hij hielp Eljoenai met lezen. Na een tijdje kreeg ik contact met Sterre en die komt iedere week langs bij ons. Ze doet spelletjes met Eljoenai en leest met hem. We hebben een hele leuke band gekregen samen. Op een gegeven moment heeft ze gevraagd of ik mee wilde helpen met de kookclub en dat doe ik met liefde.

Monique,

Samen met VoorUit zijn wij, het project MON€Y SCHOOL van stichting Diversiteitsland, het afgelopen jaar gestart met een nieuwe samenwerking. Samen met de studenten van VoorUit geven we financiële lessen in verschillende wijken. In deze samenwerking is VoorUit een prettige partner omdat zij veel mogelijkheden bieden en uitdagingen met een open en frisse blik aangaan. In onze samenwerking krijgen beide partijen de ruimte om elkaar te vinden en samen voor een kwalitatieve lessenreeks te zorgen. VoorUit is een betrouwbare samenwerkingspartner, streeft naar het evalueren en doorontwikkelen van hun activiteiten. Hier sluiten wij ons heel graag bij aan.

Baukje Reitsma, The MON€Y SCHOOL

“Na twee woningen beschikbaar te hebben gesteld aan VoorUit hebben wij er onlangs een derde aan toegevoegd. Wij hebben nu 9 enthousiaste studenten in Slotermeer die zich bijna dagelijks inzetten voor een leefbare omgeving. Met een creatieve invulling geven zij een positieve impuls in de wijk voor jong en oud. Daarnaast werk ik op meerdere punten goed samen met de studenten, zijn ze beschikbaar en passen zij zich snel aan, maar hebben ook een kritische blik. Ik ben er erg blij mee en zij nemen mij werk uit handen.”

Stefan Post, Gebiedscoördinator bij Woningstichting Rochdale in Slotermeer

Als wijkbeheerder van de Alliantie ben ik blij met de samenwerking met Toon, wijkcoördinator van VoorUit voor Slotermeer-Oost. De buurthuiskamers draaien mede dankzij de inzet van VoorUit meer en meer zelfstandiger. Ook de inzet voor het klussenteam en het Clean Team ervaar ik als zeer waardevol, zowel voor de buurt en de buurtbewoners als ook voor de Alliantie.

Kitty Awondatu, wijkbeheerder van de Alliantie

“Als partner van VoorUit ervaar ik de samenwerking als zeer prettig. De studenten bij VoorUit zijn gemotiveerd en betrokken bij het werk wat ze doen. Er wordt goed aangesloten bij de behoeftes die de buurten en haar bewoners hebben. Dit maakt VoorUit een gezicht in de buurt.”

Kelly Matthijsen, Projectmedewerker Jeugd en Educatie bij BOOT HvA