Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Van ‘Doorn in het oog’ tot Prachttuin dankzij het Greenteam

Van ‘Doorn in het oog’ tot Prachttuin dankzij het Greenteam

Een afgezaagde boomstronk, te diepgeworteld om weg te halen, wordt de ondersteun voor een oude plantenbak. Nu met een prachtige hortensia erin, die eerder verlaten in de tuin stond. De scheve tegels van het terras worden verlegd en het onkruid wordt weggehaald om er een heerlijk zonnig terras van te maken. Alle mooie planten die verspreid over de tuin staan, worden verzameld om later in een vrolijk bloembed te zetten.

Dit is hoe het Greenteam op de eerste workshopdag te werk ging. Het Greenteam, een collaboratie tussen de studenten van VoorUit -waaronder ik-, de kunstenaars van de Bookstore, een hovenier van de Stadsboerderij en de huisbaas en projectleider van Ymere, knapt elke week een tuintje op. In de Reimerswaalbuurt en in de Punt gaan we iedere week aan de slag, zonder budget, met alleen wat tuingereedschap en onze handen, om een tuintje van een bewoner weer genietbaar te maken. Wij helpen bewoners die zelf niet in hun tuin kunnen werken en van wie de tuin al tijden een doorn in hun oog is: elke keer dat ze naar buiten gaan of kijken worden ze weer geconfronteerd met het feit dat ze er niets aan kunnen doen.

Deze eerste keer hebben we de tuin van Roy, een bewoner van de Punt, opgeknapt. Hij heeft een redelijk grote tuin, waar enkele jaren geleden ook echt wel werk in was gestoken. Er stonden een paar prachtig bloeiende bomen, er stonden hier en daar verspreid echt wel wat mooie planten en de tuin was al heel erg groen. Twee vrienden van Roy waren al een flinke tijd met de tuin bezig. Met hen konden we overleggen over hoe de tuin eruit zou moeten komen te zien.

Met Roy’s wensen in het achterhoofd hebben we intensief naar de tuin gekeken; daarna zijn we van start gegaan. De bergen onkruid weghalen stond hoog op onze lijst van prioriteiten. Daarvan hebben we in een hoekje van de tuin een composthoop gemaakt. De plantjes van waarde hebben we allemaal verzameld om later te planten. De verdwaalde klimop hebben we doorgetrokken, zodat de hele schutting vol zou groeien.

Het weer zat mee en na een paar uur met z’n allen hard gewerkt te hebben, moesten we ons werk afronden. Omdat de tuin toch iets groter was dan gedacht, is het Greenteam daar volgende week weer te vinden, maar we zijn blij met de resultaten die we nu al hebben behaald!

Heb jij ook groene vingers en zou jij het fantastisch vinden om mensen te helpen met hun tuin, stuur dan een mailtje naar willemijnborn@hotmail.com. Tuinkennis is absoluut niet vereist: als je het gewoon gezellig vindt om met ons een kopje koffie of thee te drinken en gewoon een paar uurtjes wat lichte dingetjes te doen in de tuin, ben je ook hartstikke welkom!