Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Veiligheidsmarkt Slotervaart

Veiligheidsmarkt Slotervaart

Het is vrijdagmiddag vier uur en alles staat klaar. Rijen stoelen, een groot scherm voor de PowerPoints, brandweer, politie, drie organisaties met een stand, een koffiehoekje, koffie, thee, lekkernijen, een knutselactiviteit voor de kinderen. Met drie maanden van voorbereiding is het dan zover. Overal is aan gedacht. Nu de bezoekers nog.

Al snel druppelen de eerste bezoekers binnen. ‘Kan ik u wat te drinken aanbieden?’ vraagt de barista in mij aan de heren. ‘kopje koffie doen? Melk en suiker?’, Gestaag druppelen de buurtbewoners binnen, koffie en thee vloeien rijkelijk en ook de dadels met walnoten moeten eraan geloven. Met zo’n twintig buurtbewoners op de klapstoeltjes konden we beginnen met de presentatie van de brandweer. Met nuttige informatie, geïnteresseerde vragen uit het publiek en mijn overweging toch maar een rvs-gasaansluiting te nemen – volgens de brandweer ‘kost dat niet duur’ – waren we alweer drie kwartier verder.

Tijd voor een pauze! Onder het genot van wat snacks maakten de buurtbewoners goed gebruik van de mogelijkheid een afspraak te maken bij de brandweer voor het plaatsen van een rookmelder, te informeren naar de What’sApp Buurtpreventie, te kletsen met Rochdale en kennis te maken met Home Empowerment. Na ruim een kwartier moeten we de gesprekken afkappen voor de presentatie van de politie. ‘Salaam alaikum’, groet de wijkagent de aanwezigen. In drie kwartier leren we over de meest gebruikte inbraakmethodes en gevaarlijk vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Zorg en Woonoverlast vertelt kort wat zij kunnen betekenen voor mensen en dan is de avond op zijn einde.

Terwijl de aanwezigen nog even netwerken en langzaam afdruipen en wij de boel afbreken zijn we blij en tevreden met de avond, de opkomst, het nut en het resultaat. Na zo’n drie maanden van organiseren kunnen we trots op onszelf zijn en ook onze co is trots, dat heeft ze ons gezegd. En dat laatste is toch wel een beetje waar je het voor doet als VoorUiter. Ja toch?