Pieter Calandlaan 3, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Voor studenten

‘Als VoorUiter zet je je minimaal 10 uur per week in de wijk waar je woont’

Wat doe je bij VoorUit?
Bij VoorUit doe je minimaal 10 uur per week maatschappelijk werk in de wijk waar je woont in ruil voor woonruimte. Dit is opgedeeld in verschillende onderdelen.

Per week besteed je ongeveer 6 uur aan het organiseren van activiteiten. Dit zijn verschillende activiteiten, variërend van huiswerk begeleiding, creatieve activiteiten voor kinderen tot (taal) activiteiten voor volwassenen. Check onze socials of de VoorUit Jaarvideo om een impressie te krijgen van de activiteiten die wij organiseren. Veel activiteiten vinden in de namiddag plaats tussen 15 en 18 uur. De planning word in overleg met je team gemaakt op basis van je studierooster, want college’s krijgen prioriteit.


Hiernaast dien je zelf ongeveer 2 uur per week te besteden aan voorbereiding van activiteiten, zoals het werven van buurtbewoners of het overleggen met teamleden.

Iedere VoorUiter dient hiernaast een contactgezin te zoeken, een gezin of persoon in de wijk. Idealiter ga je hier wekelijks langs, dit zal wekelijk rond de 2 uur in beslag nemen. Het doel hiervan is om elkaars leefwereld te leren kennen. Studenten eten vaak bij het gezin, gaan samen naar de bieb of ondersteunen de ouders bij het lezen van een moeilijke brief.

Incidenteel zijn ook extra activiteiten waar je aan mee doet zoals trainingen, om je voor te bereiden op bepaalde activiteiten. Zoals thema-avonden.

Combinatie met de studie
Zodra je werkzaam wordt bij VoorUit, krijg je het handboek. Hier staat in hoe VoorUit te werk gaat, maar ook: ”studie staat op 1, VoorUit op 2”. ”Onder studie verstaan we ingeroosterde college of contacturen op de HvA, VU of UvA.” Als VoorUiter werk je in een team van studenten en bij een organisatie met veel studenten. Iedereen wilt zijn tentamens halen met mooie cijfers. Het gebeurt ook weleens dat onderling activiteiten worden opgevangen, teamleden helpen elkaar ook met de studie. Want als je studie goed gaat dan kan je ook je VoorUit werkzaamheden goed uitvoeren.

Wonen bij VoorUit

Je wordt geplaatst in een van de wijken waar VoorUit actief is. Daar woon je met een of meerdere teamgenoten in een appartement. Wij proberen aan de hand van een ingevulde vragenlijst je zo goed mogelijk te matchen met een huisgenoot. Je betaalt geen huur, maar wel servicekosten, gas, water en elektra.

Hiernaast een voorbeeld van een woning bij VoorUit.

Wie zoeken wij?
Als je wilt deelnemen aan VoorUit dien je ingeschreven te zijn bij de start van je werkzaamheden, aan een erkende universitaire of hbo onderwijsinstelling in Amsterdam. We plaatsen alleen studenten die Nederlands spreken. Je bent geïnteresseerd in wat er in de samenleving speelt en hebt een visie op maatschappelijke thema’s. Je bent gedreven en leergierig, hebt een open instelling en benadering. Je hebt een aanpakkersmentaliteit en wil aan de slag met nieuwe inzichten die je opdoet.

Bij VoorUit krijg je veel verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je kunt schakelen tussen uiteenlopende rollen. Het ene moment ben je creatief, terwijl er een andere keer een beroep wordt gedaan op je autoriteit of oplossingsgerichte vermogen. Je kunt omgaan met een volle agenda en wisselende werkzaamheden op een dag. Flexibiliteit is een must.

Je kunt met uiteenlopende sociale situaties omgaan: van een informeel gesprek met een ouder tot een formeel gesprek met een wijkpartner. Je bent bereid om pedagogische en didactische vaardigheden te leren. Je vindt het leuk om volwassenen en kinderen iets te leren en kennis over te dragen. Ervaring hierin is een pre, maar geen vereiste.

Je werkt graag in teamverband samen aan een gemeenschappelijk doel. Je ziet de waarde van teambuilding en bent bereid hieraan bij te dragen. Je kunt je ideeën helder overbrengen. Je hebt inlevingsvermogen, inzicht in jezelf, bent contactvaardig en kunt omgaan met kritiek. Je bent goed te bereiken via mail en Whatsapp.

Aan al onze medewerkers vragen wij om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen voordat ze geplaatst worden. Een VOG is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het werken bij VoorUit. Na je sollicitatie ontvang je meer informatie over hoe je een VOG aanvraagt.

Wat levert het op?
VoorUit biedt je een onvergetelijke levenservaring. Tijdens je tijd bij VoorUit leer je de buurt waar je woont pas echt kennen. Je krijgt de kans om kennis te maken met de samenleving in het klein. Veel VoorUiters willen niet meer weg uit de wijk waar ze wonen. Vaak blijven contacten met buurtbewoners ook na je tijd bij VoorUit bestaan. Daarnaast kom je in een team van maatschappelijk betrokken studenten te werken en ontstaan er vriendschappen voor het leven.

Ontwikkeling
Binnen VoorUit steken we veel tijd in coaching en begeleiding. Je ontwikkelt vaardigheden die je tijdens en na je studie van pas komen. Je kunt doorgroeien naar de functie van wijkcoördinator of projectleider. En natuurlijk is je deelname aan VoorUit een aanwinst op je CV.

Solliciteren

Wat leuk dat je misschien bij VoorUit wilt werken! Wij zijn namelijk op zoek naar goede VoorUiters. Wil jij bijdragen aan de sociale cohesie van de buurt, een bijbaan en een kamer in Amsterdam, solliciteer dan bij VoorUit. Op deze pagina staat meer informatie over ons sollicitatieproces.

De procedure
Wij vragen je een video en CV in te sturen. De opname helpt ons om een goed beeld te krijgen van wie je bent. We verwachten geen professionele videoshoot. Een opname met je telefoon of webcam volstaat. De video is niet doorslaggevend voor onze selectie, dat is onze sollicitatiebijeenkomst.

Na het insturen van je video en CV word je hoe dan ook uitgenodigd voor deze sollicitatiebijeenkomst. Studeer je aan een hbo-instelling? Stuur dan een uitdraai van je studierooster mee, is deze nog niet beschikbaar laat het dan weten. Mocht het opnemen van een filmpje technische moeilijkheden opleveren, dan horen wij het graag.

Veel studenten twijfelen om een filmpje op te nemen, dit horen we graag. Wij krijgen namelijk vaak terug van studenten: ”Had ik maar eerder gesolliciteerd”. Je hoeft alleen 5 vragen te beantwoorden, meer informatie zie je hieronder. De reden voor een video is dat wij snel een goed beeld kunnen krijgen van jou en dat je de drempel durft over te stappen om jezelf te presenteren. Video’s worden vertrouwelijk behandeld door de sollicitatiecommissie.
Tip: vraag iemand anders om hulp.

Waar moet je video aan voldoen?
Maximale lengte van het filmpje is 2 minuten.
1. Stel jezelf voor. (hoe heet je en waar woon je nu)
2. Wat is je meest relevante werkervaring?
3. Waarom ben jij geschikt voor het werken bij VoorUit?
4. Wat is de grootste uitdaging in je leven geweest?
5. Wat is een interessant/leuk feit over jou?

Video insturen
Geef je video en CV als bestandsnaam ‘Voornaam Achternaam Video’ en ‘Voornaam Achternaam CV’.
Stuur je video en CV via wetransfer.com naar info@vooruitproject.nl

Hieronder staan ter inspiratie een aantal voorbeelden van sollicitatiefilmpjes van studenten die nu bij VoorUit werken.


Ter inspiratie, wat voorbeelden van de sollicitatie video’s van VoorUiters.