Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

VoorUit Geuzenveld helpt vluchtingen

VoorUit Geuzenveld helpt vluchtingen

Vorige week hebben kinderen van het VoorUit buurthuis in Geuzenveld spullen ingezameld voor de vluchtelingen van ‘Wij zijn Hier’. Deze groep mensen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land van herkomst. De vluchtelingen krijgen geen onderdak van de overheid en kunnen ook niet werken in Nederland en zijn daarom aangewezen om op straat te leven.

Wij hebben het tijdens de liefdadigheidsweek over deze groep gehad en de kinderen hebben stil gestaan bij de situatie van de vluchtelingen. Hoe vanzelfsprekend zijn de omstandigheden waarin de kinderen zelf wonen? Hoe is het om in een veilig land als Nederland op te groeien, terwijl er andere mensen in gevaarlijke oorlogsgebieden leven?

De kinderen hebben zelf veel spullen ingezameld van thuis: kleding, speelgoed en dekens. Tijdens de Creaclub op woensdag hebben de kinderen mooie posters gemaakt, die de vluchtelingen in het gebouw kunnen ophangen. Op de posters stonden lieve teksten en ‘Welkom’ in alle talen. Ook zijn de kinderen tijdens de Tijdreizigersclub langs de winkels op het Lambertus Zijlplein gegaan om spullen voor de vluchtelingen op te halen. Ook de Weggeefwinkel van Geuzenveld heeft een grote tas met kleren gedoneerd.

Op maandag zijn wij bepakt en bezakt naar het Vluchtgebouw gegaan en hebben wij deze spullen aan de vluchtelingen gegeven. Ook mochten wij even binnen kijken om te zien hoe zij daar leven. Het was een indrukwekkende ervaring voor Beril (9), Konstantin (11), Menekse (10) en Victor (9). Ze hebben er wel veel van geleerd, vertelden ze achteraf.

De vluchtelingen moeten morgen, vrijdag 29 mei, het Vluchtgebouw en de Vluchttoren verlaten en daardoor staan de vluchtelingen weer op straat. Heb jij nog iets over voor de vluchtelingen of wil jij ze graag nog ergens mee helpen? Kijk dan op www.wijzijnhier.org of op https://www.facebook.com/WijZijnHier

Tekst: Sofie van Hamersveld