Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

VoorUit viert vrijheid

VoorUit viert vrijheid

Op 5 mei was het een drukke boel aan de Sloterplas. Er liepen een stuk of 50 VoorUitkinderen rond, in groene, gele, rode en zwarte shirtjes. Zij waren samen met hun meesters en juffen vanuit respectievelijk Osdorp de Reimerswaalbuurt, Slotermeer, Laan van Spartaan en Geuzenveld gekomen naar de oever van de plas, die hun wijken verbindt.

Bij aankomst leerden de kinderen over het doel van deze dag: stil staan bij de vrijheid, dat er geen oorlog is in Nederland, dat je mag zijn wie je bent. Na deze serieuze inleiding was het tijd om te gaan genieten: aan de oever van de plas stonden twee tenten, waarin allerlei activiteiten voor de kinderen waren. Er konden oudhollandse spelletjes worden gespeeld, er was schmink, er kon worden geknutseld…

Ook was er een mobiele keuken aanwezig, waarin de lekkerste hapjes werden bereid door de kinderen zelf. Elk kwartier startten er kleine groepjes met een vossenjacht rond de plas. Elke vos vertelde iets over oorlog en bevrijding. De kinderen deden hun best om alle vossen te vinden, en waren niet bang voor het stormachtige weer.

Iedereen wist: als het begint te regenen, doe je gewoon een gele plastic poncho aan! De kinderen genoten van de spelletjes, de meesters en de juffen genoten van de genietende kinderen. Ondanks de regen en de zware windstoten was het een fijne Bevrijdingsdag.

Tekst: Charlotte Lehmann, Beeld: Marieke Duursma