Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Warme ontmoetingen bij Cultuur van je Buur

Warme ontmoetingen bij Cultuur van je Buur

Afgelopen zomer werden de woorden Cultuur van je Buur voor het eerst uitgesproken. Een feest voor buurtbewoners en door buurtbewoners, bedoeld om verschillende mensen bij elkaar te brengen. Leuk zo’n idee, maar nu nog uitvoeren. Het was een spannende start.

Toen ik 16 januari, tijdens de eerste Cultuur van je Buur om me heen keek besefte ik al gauw dat het precies die avond is geworden met de idealen waarvan we hebben gedroomd. Een glimlach verscheen er op mijn gezicht. Ik zag mensen van heel jong tot oud, mensen met roots van over de hele wereld. Indonesië, Turkije, India, Nederland, Marokko, Kenia, Griekenland, Iran, Colombia, Italië, Ethiopië, de Filipijnen, Suriname, Sri Lanka, Polen, Sudan. Zoals de ballonnen zo kleurig en fleurig.

De eerste editie was een Turkse avond. We hebben er veel van geleerd, gelachen, Turks gegeten, gezongen en gedanst. Maar niet voordat de Turkse zussen ons leerden Turks te koken, ons hielpen de Turkse teksten en danspasjes te onthouden. De Indiase avond werd gehost door de Indiase Daisy. We aten heerlijke roti van twee vrijwilligsters uit de Aireystrook, we genoten we van een prachtig opgetreden van onze toneelclubmeiden, met Sari’s om, en stip op het hoofd en al!

Bij de derde editie van Cultuur van je Buur werden we iets meer op de proef gesteld, de koks waren zoek, de mooie vlaggenverzameling van Meester Jonne was zoek. Even sloeg de paniek toe, maar gelukkig hadden we Richard en Mario om ons te helpen met koken. We waren maar wat blij met de mannen van de Westside op dat moment, en hun verborgen talenten. We weten zeker dat in de Italiaanse Mario een prachtige Ghanees schuilt!

Ik zat aan tafel met een aantal asielzoekers van Wij Zijn Hier. Ze waren eerst niet erg spraakzaam, maar toen zag ik dat dat was omdat ze gebiologeerd naar de Afrika foto’s op de wand aan het kijken waren. Toen ik ze ernaar vroeg, barsten ze los, het gesprek eindigde op een afspraak in het vluchtgebouw de volgende dag om weer verder te praten.

Na het eten kon de workshop van de djembé master beginnen. Bijna iedereen kreeg zijn persoonlijke djembé om lekker op te trommelen. De master grapte dat iedereen aan het werk zou worden gezet die avond. Zo zorgde hij er persoonlijk voor dat iedereen aan het einde wel ging dansen.

Zelf vind ik het altijd jammer dat aan de leuke avonden ook weer een eind moet komen, vooral vanwege de mooie mensen die ik heb leren kennen. Maar gelukkig is er na Cultuur van je Buur ook nog tijd om elkaar te blijven zien. Wil je helpen het de volgende keer een nog groter succes te maken? Zorg dan gewoon dat je erbij bent, want hoe meer zielen hoe meer vreugde!

De volgende Cultuur van je Buur is op 24 april, opgeven kan via cultuurvanjebuur@vooruitproject.nl

Tekst: Gina Lafour/Beeld: Thijs Paanakker