Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Woonde ik maar in een VoorUit-wijk… (deel 2)

Woonde ik maar in een VoorUit-wijk… (deel 2)

VoorUiters en chef-koks Javier en Lasse maken elke donderdag samen met kinderen uit Osdorp de Punt heerlijke gerechten in de keuken van het Huis van de Wijk de Aker! Helaas was ik te laat voor het gezamenlijk eten, maar gelukkig vond ik niet de hond in de pot. Naast gezonde yoghurtshakes stond er vers gemaakte guacamole op het menu. Heerlijk romig en verrassend pittig.

Fijn idee dat de studenten kinderen tijdens het maken van de heerlijkste gerechten voorlichten over gezond eten, kooktechnieken en samenwerken, want dat is essentieel in de keuken. De kleine chef-koks in Osdorp zorgen wekelijks voor heerlijke geuren in het Huis van de Wijk. Eens in de zoveel weken komen er gasten en koken de kinderen voor bijvoorbeeld de mannen van Mannencentrum Daadkr8. Het recept voor deze VoorUit guacamole ga ik zeker thuis nog een keer maken.

Met een voldaan gevoel reed ik naar de huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren in Osdorp de Reimerswaalbuurt. In het mooie nieuw beschilderde studiehuis waren VoorUiters Karina en Yoren bezig met de voorbereidingen. Thee zetten, papier klaarleggen, verwarming aan. Optimale omstandigheden om de scholieren te ondersteunen bij de opgaven.

De geschilderde afbeeldingen op de muren bleken handig voor het uitleggen van bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras. Ik was blij dat ik de kinderen niet hoefde te helpen; het is alweer tijden geleden dat ik haakjes moest wegwerken bij wiskunde. VoorUiter Yoren wist een tweedejaars van het Comenius College echter goed te helpen bij de opdrachten.

Ik heb veel bewondering voor de studenten die niet alleen de stof moeten kennen, maar het ook moeten overbrengen aan de scholieren. Maar wat is er mooier dan van de scholieren te horen dat ze hun moeilijke toets dankzij de huiswerkbegeleiding gehaald hebben met een goed cijfer!

Er stond nog een teamvergadering op het programma met de VoorUiters in Laan van Spartaan. De studenten zijn met z’n vieren in de wijk en dat betekent hard werken, veel verantwoordelijkheid en zoveel mogelijk bewoners bereiken. De vergadering stond in het teken van het evalueren van de activiteiten van de afgelopen periode.

Hoe krijgen we de ouders beter betrokken bij de huiswerkbegeleiding? Wat hebben we geleerd van het koppelen van bewoners aan elkaar? En waarom hadden we deze periode zo’n hoge opkomst bij de Kunstclub? Naar aanleiding van de evaluatie werden nieuwe SMARTdoelen opgesteld en gaan Moataz, Sara, Darnell en Eva vol enthousiasme en nieuwe inzichten aan de slag!

Tekst: Nynke Coenraads/Beeld: Marieke Duursma