Louwesweg 6G, Amsterdam
info@vooruitproject.nl

Woonde ik maar in een VoorUit-wijk… (deel 1)

Woonde ik maar in een VoorUit-wijk… (deel 1)

Dit lijkt misschien een gekke uitspraak, aangezien VoorUit actief is in wijken die door veel mensen omschreven worden als achterstandswijk. Toegegeven: het zijn wijken die gekenmerkt worden door problemen op het gebied van leefbaarheid, (sociale) uitsluiting, talentontwikkeling en grote culturele verschillen. Maar laat VoorUit nou net een steentje bijdragen aan het oplossen van deze problemen en ruimte maken voor inclusie, aandacht en respect voor elkaar. Het beste in een ieder naar boven halen en samen werken aan een fijne buurt voor iedereen, dat is ons streven. De VoorUit studenten doen dit door middel van veel verschillende activiteiten,  altijd met kennis, humor, warmte, geduld en een open deur voor iedereen.

Om half 11 schoof ik aan bij de Thee en Taalles in het VoorUit buurthuis in Slotervaart. Vijf vrouwen zaten al aan de thee, koekjes en rozijntjes om onder de bezielende leiding van VoorUiters en taalvrijwilligers Iris en Marieke aan de slag te gaan. Als eerste kwamen de klinkercombinaties aan bod. Wat zo gewoon lijkt voor Nederlandstaligen, blijkt voor Arabisch sprekende vrouwen moeilijk in verband met de leesrichting van de letters en voor de Georgische deelneemster vanwege een super verschillend alfabet. De vrouwen maakten een aantal opdrachten uit het Taal voor het Leven werkboek en de les werd afgesloten met een spelletje galgje. Het woord Ikea zorgde voor een hangend poppetje.

Volgende stop: de Experimentenclub in de Kolenkitbuurt. Zeven kinderen hadden zich verzameld in het nieuwe VoorUit buurthuis om aan de slag te gaan met het woord ‘krachten’. Meester Stefan en juf Kyra begonnen met een associatief vragenrondje: waar dachten de kinderen aan bij het woord krachten? Uiteraard kwam superheldenkracht langs maar ook zwaartekracht. Toen gingen we aan de slag met het doen van proefjes. We hebben onze hersenen voor de gek gehouden door middel van het ‘wegdrukken’ van de deurpost waardoor onze armen automatisch omhoog gingen. Een proef met een basketbal en tennisbal maakte inzichtelijk hoe één object het andere zijn kracht mee kan geven.

Het hoogtepunt was de proef met het glas water. Hoe kan je een glas water op de kop houden zonder dat er water uitvalt met behulp van een ansichtkaart? Na een aantal mislukte pogingen had iedereen de smaak te pakken. Slimme Novel had het al lang in de gaten en coachte de jongere kinderen door het proces! Spelenderwijs leerden de kinderen zo ontzettend veel. En ik heb  weer een goede truc geleerd om te gebruiken op feesten en partijen!

In de Aireystrook in Slotermeer wonen een paar lokale beroemdheden. Zij werken elke donderdag, onder leiding van stagemasters Iris en Dennis, in het VoorUit buurthuis aan hun toneelspel! Bij aankomst viel ik meteen met mijn neus in de boter. De kinderen waren bezig met een uitbeeldingsoefening. Als heuse professionals speelden zij foto’s uit het fotoalbum na. Speciale toegift was het Beeldenmuseum. De meiden staan als standbeeld in de ruimte. Er komt een chagrijnige bewaker de zaal in. Als de bewaker niet kijkt bewegen de beelden in het rond. Maar pas op: als de bewaker je ziet ben je af. Meester Dennis schitterde in zijn rol als bewaker en ontmaskerde alle beelden in het make-up museum. Creativiteit kent geen tijd…

Volgende week deel 2 in deze serie waarin projectmanager Nynke Coenraads verschillende buurthuizen van VoorUit bezoekt.

Tekst: Nynke Coenraads